Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2025

ΑΙ

 Τεκμηρίωση και σύνθεση πληροφοριών κλινικού Ιατρού

Η Γενετικά Τεχνητή Νοημοσύνη (GenAI) έχει δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στη βελτίωση της ιατρικής τεκμηρίωσης και της σύνθεσης πληροφοριών για τους κλινικούς ιατρούς. Αυτές οι εξελίξεις μπορούν να μειώσουν το γνωστικό βάρος για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις της τεκμηρίωσης που δημιουργείται από τον άνθρωπο. Πρόσφατα παραδείγματα αυτής της εφαρμογής περιλαμβάνουν την τεκμηρίωση κλινικών σημειώσεων, τη σύνοψη διαγραμμάτων και την ανταλλαγή μηνυμάτων από τους ασθενείς. 

Κλινική τεκμηρίωση σημειώσεων 

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια ποικιλία εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) για τη δημιουργία κλινικών σημειώσεων. Μια μελέτη έδειξε ότι σε όλες τις ειδικότητες, οι κλινικοί γιατροί που χρησιμοποιούσαν τεχνολογία ΤΝ για τη σύνταξη κλινικών σημειώσεων αφιέρωναν 20% λιγότερο χρόνο στη συμπλήρωση σημειώσεων και 30% λιγότερο χρόνο εργασίας εκτός ωραρίου σε σχέση με τους κλινικούς γιατρούς που δεν χρησιμοποιούσαν τέτοια τεχνολογία. Μια άλλη μελέτη περιέγραψε την ικανότητα του GenAI να διευκολύνει πιο προσωπικές, ουσιαστικές και αποτελεσματικές αλληλεπιδράσεις ασθενούς-παρόχου και να μειώνει το βάρος της γραφειακής εργασίας εκτός ωραρίου. Το GenAI μπορεί να εντοπίζει παραγγελίες που συζητούνται κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης και να τις παρουσιάζει στον κλινικό ιατρό για επαλήθευση και έγκριση. Απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για την αξιολόγηση της πληρότητας και της ακρίβειας των σημειώσεων, καθώς και της επίδρασης αυτών των εργαλείων στην αποτελεσματικότητα και την ικανοποίηση των κλινικών ιατρών. 

Σύνοψη γραφήματος 

Πολλοί οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ και σε διεθνές επίπεδο χρησιμοποιούν τη σύνοψη διαγραμμάτων που βασίζεται στην GenAI για να βελτιστοποιήσουν την ανασκόπηση των διαγραμμάτων. Οι συνόψεις διαγραμμάτων που παράγονται από την GenAI έχουν αποδειχθεί παρόμοιες με τις συνόψεις διαγραμμάτων που δημιουργούνται από ιατρούς όσον αφορά την πληρότητα, την ορθότητα και τη συνοπτικότητα. Σε μία μελέτη, οι συνόψεις από LLM θεωρήθηκαν είτε ισοδύναμες (στο 45% των περιπτώσεων) είτε ανώτερες (στο 36%) από τις συνόψεις από ιατρικούς εμπειρογνώμονες και χρειάστηκαν λιγότερο χρόνο για να παραχθούν, με τον μέσο χρόνο για τη σύνταξη να μειώνεται από 7 λεπτά χωρίς τη χρήση LLM σε μόνο λίγα δευτερόλεπτα με LLM. 

Μηνύματα ασθενών 

Τα εργαλεία GenAI έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν στην ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ κλινικών ιατρών και ασθενών. Το εργαλείο δημιουργεί ένα αρχικό προσχέδιο μιας απάντησης κλινικού ιατρού στο ηλεκτρονικό μήνυμα ενός ασθενούς, το οποίο ο κλινικός ιατρός εξετάζει και επεξεργάζεται πριν το στείλει στον ασθενή. Μία μελέτη έδειξε ότι το 72% των κλινικών ιατρών που χρησιμοποιούσαν απαντήσεις που συντάχθηκαν από το GenAI για να απαντήσουν σε μηνύματα ασθενών ανέφεραν μείωση του γνωστικού φορτίου. Σε μια άλλη μελέτη, το 92% των νοσηλευτών πίστευαν ότι η χρήση των μηνυμάτων που συντάχθηκαν από την Τεχνητή Νοημοσύνη είχε ως αποτέλεσμα βελτιωμένη αποτελεσματικότητα, ενσυναίσθηση και τόνο. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες δεν έδειξαν μείωση του χρόνου που σχετίζεται με τις απαντήσεις, και άλλες έδειξαν ότι ο ρόλος του κλινικού ιατρού μπορεί να έχει σημασία, με τους νοσηλευτές να είναι πιο πιθανό να αναφέρουν αυξημένη αποτελεσματικότητα από τους γιατρούς 

Βελτιστοποίηση Τεκμηρίωσης και Κωδικοποίησης

Η Γενετικά Τροποποιημένη Τεχνητή Νοημοσύνη (GenAI) μπορεί να βελτιώσει την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα της κωδικοποίησης, της χρέωσης και των πληρωμών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βελτιστοποιήσει την αξιολόγηση και την κωδικοποίηση διαχείρισης με τη χρήση σημειώσεων που δημιουργούνται από την Τεχνητή Νοημοσύνη, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τα σφάλματα και να αυξήσουν την ακρίβεια της κωδικοποίησης. Οι πληροφορίες που παράγονται από την Τεχνητή Νοημοσύνη μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών των απορρίψεων αξιώσεων, οδηγώντας σε πιο αποτελεσματική κωδικοποίηση και ταχύτερες διαδικασίες διαχείρισης του κύκλου εσόδων.Επιπλέον, η Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη (GenAI) μπορεί να διευκολύνει ταχύτερες προηγούμενες εγκρίσεις, μειώνοντας έτσι τις καθυστερήσεις στη φροντίδα των ασθενών, αυξάνοντας τη συμμετοχή και μειώνοντας το διοικητικό φόρτο. Ωστόσο, με την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) να δημιουργεί τόσο επιστολές ιατρικής αναγκαιότητας από γιατρούς όσο και επιστολές απόρριψης (ή έγκρισης) από ασφαλιστικές εταιρείες, ένα περιβάλλον «Τεχνητής Νοημοσύνης έναντι Τεχνητής Νοημοσύνης» θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο μεροληψίας και σφαλμάτων - ένας παράγοντας που υπογραμμίζει την ανάγκη για ισχυρή διακυβέρνηση και εποπτεία της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στη λήψη αποφάσεων από κλινικούς ιατρούς και ασφαλιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου