Το 1856 στο Παρίσι, ο Alfred Vulpian (1826-1896) ανακάλυψε τις 2 χρωματομετρικές αντιδράσεις του μυελού των επινεφριδίων που τελικά ταυτοποίησαν την επινεφρίνη (ο χλωριούχος σίδηρος μετατρέπει τα εκχυλίσματα του μυελού πράσινα, ενώ το ιώδιο το μετατρέπει σε «ροζ-καρμίνη»). Σημείωσε αυτή την αντίδραση με τα επινεφρίδια πολλών θηλαστικών και πτηνών και ότι το αίμα από την επινεφριδιακή φλέβα, αλλά όχι από άλλες φλέβες, έδωσε τις ίδιες αντιδράσεις, από τις οποίες συμπέρανε ότι η υπεύθυνη ουσία εκκρίνεται στην κυκλοφορία . Η αντίδραση των μυελικών εκχυλισμάτων με το χρωμικό οξύ αναφέρθηκε από τον Bartholdus Werner το 1847 και περιγράφηκε λεπτομερώς από τον Jacob Henle το 1865 . Αυτό οδήγησε στους όρους «αντίδραση χρωμαφίνης» και τα μυελικά «κύτταρα χρωμαφίνης» που εισήχθησαν από τον Alfred Kohn το 1902 . Το 1885, ο Carl Krukenberg σημείωσε ότι η χρωματική αντίδραση της πυροκατεχόλης έμοιαζε με τη χρωματική αντίδραση των εκχυλισμάτων των επινεφριδίων , οδηγώντας τελικά στον όρο «κατεχολαμίνες».
Το 1894, ο George Oliver και ο Edward S. Schäfer ανέφεραν ότι η ενδοφλέβια χορήγηση εκχυλίσματος γλυκερίνης από επινεφρίδια μόσχου προκάλεσε αγγειοσυστολή και υπέρταση σε σκύλους. Λίγο αργότερα, ο William Horatio Bates, οφθαλμίατρος στη Νέα Υόρκη, ανέφερε ότι ένα εκχύλισμα επινεφριδίων προβάτου λεύκανε τον επιπεφυκότα του οφθαλμού, υποδεικνύοντας αγγειοσυσταλτικό αποτέλεσμα και το οποίο άλλοι χρησιμοποίησαν στη συνέχεια ως βιοδοκιμασία για την επινεφρίνη. Στη Φιλαδέλφεια, ο Solomon Solis-Cohen πρότεινε ότι τα εκχυλίσματα των επινεφριδίων μπορεί να είναι χρήσιμοι θεραπευτικοί παράγοντες για τον αλλεργικό πυρετό και το άσθμα επιταχύνοντας το φαρμακευτικό ενδιαφέρον για τα επινεφρίδια.
Οι 3 κορυφαίοι ερευνητές που στόχευσαν στον καθαρισμό του υπερτασικού παράγοντα των επινεφριδίων ήταν ο Benjamin Moore στο Λονδίνο, ο John Jacob Abel στο Johns Hopkins και ο Otto von Fürth στο Στρασβούργο. Ο Abel αντέδρασε εκχυλίσματα επινεφριδίων με βενζυλοχλωρίδιο για να παρασκευάσει έναν παράγοντα που αυξάνει την αρτηριακή πίεση και την ονόμασε «επινεφρίνη» . Δυστυχώς για τον Abel αυτό ήταν εσφαλμένο, καθώς ο τύπος του περιελάμβανε την βενζυλική ομάδα που προστέθηκε στον καθαρισμό και η βενζοϋλίωση έδωσε ανενεργό υλικό.
Στις 21 Ιουλίου 1900, εργαζόμενος στο εργαστήριο του Jokishi Takamine ο Keizo Uenaka (Wooyenaka), ο τεχνικός εργαστηρίου του Takamine, καθάρισε για πρώτη φορά την «αδρεναλίνη» από υδατικά εκχυλίσματα επινεφριδίων. Ο Uenaka κλιμάκωσε τις διαδικασίες του, εξάγοντας 10 γραμμάρια κρυστάλλων από 10 κιλά επινεφριδίων βοοειδών. Στις 13 Οκτωβρίου 1900, ο Uenaka εφάρμοσε μια σταγόνα αραίωσης 1:1000 στο δικό του μάτι και παρατήρησε αγγειοσυστολή (0,1% επινεφρίνη παραμένει σε χρήση σήμερα). Ονόμασε το υλικό «αδρεναλίνη» και υπέβαλε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Κατοχύρωσε την εμπορική ονομασία "adrenalin" και η Parke-Davis ξεκίνησε τις πωλήσεις της "Adrenalin Chloride Solution", αμφότερα το 1901. Η αδρεναλίνη διαφημίστηκε για την "αναίμακτη χειρουργική" και η εμπορική επιτυχία ήταν άμεση.
Το 1906, ο Ernst Josef Friedmann, ο οποίος είχε εργαστεί με τον von Fürth, δημοσίευσε τη σωστή χημική δομή της επινεφρίνης .Οι Hans Meyer και Otto Loewi συνέθεσαν την «αδρεναλίνη» το 1905. Η βιοσυνθετική οδός της επινεφρίνης προτάθηκε από τον Hermann Blaschko το 1939 και επιβεβαιώθηκε από άλλους. Η επινεφρίνη διακρίθηκε από τη νορεπινεφρίνη τη δεκαετία του 1940. η αρχική «αδρεναλίνη» Takamine περιείχε περίπου 36% νορεπινεφρίνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου