Οι αρχαίοι ερευνητές δεν ξεχώριζαν τα επινεφρίδια ως δομή διαφορετική από το περινεφρικό λίπος. Στην Ιλιάδα του Ομήρου, ο Αχιλλέας σκότωσε τον Αστεροπαίο με ένα μόνο σπαθί: «Κοντά στον ομφαλό έκοψε την κοιλιά του, όλα του τα σπλάχνα έπεσαν ξετυλιγμένα στο έδαφος». Ο Αχιλλέας έριξε τότε το σώμα στον ποταμό Ξάνθο (Σκάμαντερ): «. . . να ξαπλώσει στην άμμο, όπου το σκοτεινό νερό την τύλιξε. Τότε τα χέλια και τα ψάρια φρόντιζαν το σώμα, και μάζευαν τσιμπολογώντας το λίπος των νεφρών». Η γνωστή έκδοση του King James της Βίβλου περιέχει κατά λέξη πανομοιότυπα αποσπάσματα που αναφέρονται στη θυσία ζώων». . . τα δύο νεφρά, και το λίπος που είναι πάνω τους, το οποίο είναι από τα πλευρά . . . .» Ο μεγάλος γιατρός της Ρώμης του δεύτερου αιώνα Γαληνός της Περγάμου (περίπου 130-201) μπορεί να ήταν ο πρώτος που ανέφερε τα επινεφρίδια: περιέγραψε «χαλαρή σάρκα» πάνω από τον αριστερό νεφρό και περιέγραψε τη φλέβα που πηγαίνει στην «κάψουλα του δεξιού νεφρού». «Γιατί όταν η φλέβα εμφανίζεται για πρώτη φορά έξω από το συκώτι, πριν φτάσει στην οσφυϊκή χώρα, όντας ακόμα ψηλά, στη δεξιά της πλευρά, στέλνει στην κάψουλα του δεξιού νεφρού και στα σώματα γύρω από αυτό άλλοτε σαν ιστός αράχνης, άλλοτε σαν τρίχωμα και άλλοτε πυκνότερες διακλαδώσεις».
Η Αναγέννηση έφερε την επιστημονική μελέτη της ανατομίας. Αδημοσίευτα ανατομικά σκίτσα του Leonardo da Vinci το 1485-1490, στο Royal Collection Trust και εκτέθηκαν στη Σκωτία το 2013, δείχνουν υπερνεφρικές δομές που μπορεί να ήταν επινεφρίδια ή περινεφρικό λίπος . Το διάσημο (και καλά εικονογραφημένο) «De Humanis Corporis Fabrica» (1543) του Viselius δείχνει τα νεφρά χωρίς γειτονικά επινεφρίδια. Η πρώτη δημοσιευμένη περιγραφή του επινεφριδίου δόθηκε από τον Bartolomeo Eustachio (περίπου 1520-1574), ο οποίος περιέγραψε τα επινεφρίδια ως «glandulae quae renibus incumbent» (αδένες που βρίσκονται στο νεφρό) στο βιβλίο του Opuscola Anatomica, που δημοσιεύτηκε το 1564. Ο Eustachio αναφέρει τα επινεφρίδια «παραβλέφθηκαν επιμελώς από άλλους ανατόμους» και τα περιγράφει ξεκάθαρα: «Και τα δύο νεφρά είναι καλυμμένα στο άκρο προς την κοιλότητα από έναν αδένα. Και τα δύο συνδέονται με μια πτυχή του περιτοναίου με τέτοιο τρόπο που κάποιος, αν δεν είναι πολύ προσεκτικός, τα παραβλέπει πραγματικά, σαν να μην ήταν παρόντα. Ο Eustachio είχε σχεδιάσει ένα ανατομικό «magnum opus» που επρόκειτο να συναγωνιστεί αυτό του Vesalius και, μαζί με τον Ρωμαίο καλλιτέχνη Pier Matteo Pini, είχαν ετοιμάσει 47 χαραγμένες χάλκινες πλάκες για την εικονογράφηση του κειμένου, αλλά ο Eustacchio πέθανε πριν ολοκληρώσει αυτό το έργο. Οι πρώτες 8 πλάκες δημοσιεύτηκαν στην προκαταρκτική Opuscula Anatomica, και συμπεριλαμβάνουν μια σαφή απεικόνιση των επινεφριδίων που κάθονται στην κορυφή των νεφρών. Οι χαραγμένες πλάκες του Πίνι βρήκαν το δρόμο τους προς την παπική βιβλιοθήκη, όπου παρέμειναν για περίπου 150 χρόνια, έως ότου ο Πάπας Κλήμης ΙΔ' τις έδωσε στον προσωπικό του γιατρό, Τζιοβάνι Μ. Λανσίσι, ο οποίος δημοσίευσε και τις 47 πλάκες, συν τις δικές του σημειώσεις, το 1714 ως Tabulae Anatomicae Clarissimi viri Bartholomaei Eustacci.
Μεταξύ 1650 και 1750, πολλοί ανατόμοι περιέγραψαν τα επινεφρίδια ως κούφια, γεμάτα υγρά όργανα. Ο πρώτος από αυτούς μπορεί να ήταν ο Δανός ανατόμος Caspar Bartholin the Elder (1585-1629), ο οποίος περιέγραψε τα επινεφρίδια ως γεμάτα με «μαύρη χολή», πιθανώς αναφερόμενος στον μυελό. Άλλοι περιέγραψαν επίσης ένα επινεφρίδιο γεμάτο με «μαύρη χολή», συμπεριλαμβανομένων των Johann Vesling , Thomas Wharton και Antonio Molinetti . Αυτοί και άλλοι ανατόμοι πρόσφεραν φανταστικές θεωρίες σχετικά με τη λειτουργία των επινεφριδίων, αλλά χωρίς στοιχεία.
Υπήρχαν επίσης «αρνητές των επινεφριδίων»: ο Piccolomini (1586) υποστήριξε ότι τα επινεφρίδια ήταν σπάνια νεφρικά «απορρίματα» (αυξήσεις), και ο Andre du Laurens, γιατρός του Ερρίκου Δ' της Γαλλίας, έγραψε το 1640 ότι «Ο Ευστάχιος ισχυρίζεται ότι βρήκε έναν αδένα πάνω από τα νεφρά. Μερικές φορές το είδαμε και αυτό. συχνά, όμως, δηλώναμε ότι δεν υπήρχε τέτοιος αδένας» . Το 1805, ο Georges Cuvier, καθηγητής ανατομίας ζώων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι, διαπίστωσε ότι τα επινεφρίδια είναι ένα συμπαγές όργανο (που δεν έχει κοίλη κοιλότητα γεμάτη με «μαύρη χολή») και διέκρινε τον φλοιό από το μυελό, αλλά δεν παρείχε πληροφορίες για τις λειτουργίες τους . Το 1831, ο Friedrich Arnold, καθηγητής ανατομίας στη Χαϊδελβέργη, έδειξε ότι τα εμβρυϊκά επινεφρίδια αναπτύχθηκαν από τους εμβρυϊκούς πόρους του Wolffian. Με βάση ιστολογικές μελέτες, οι όροι «φλοιός» και «μυελός» εισήχθησαν το 1836 , αλλά χωρίς περιγραφή της λειτουργίας τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου