Επειδή τα λιπίδια και οι υδατάνθρακες είναι τα δύο μακροθρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν περισσότερο στη συνολική ενεργειακή πρόσληψη στις σύγχρονες δίαιτες, η ισορροπία αυτών των μακροθρεπτικών συστατικών είναι ο στόχος πολλών διατροφικών τροποποιήσεων για επιτυχή διαχείριση βάρους και άλλα αποτελέσματα υγείας. Οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών για απώλεια βάρους υπήρχαν ήδη πριν προωθηθούν από την ιατρική κοινότητα για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Κατά τη δεκαετία του 1980, το διατροφικό λίπος κατηγορήθηκε για στεφανιαία νόσο και παχυσαρκία. Οι δίαιτες με χαμηλά λιπαρά, τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και η ιδεολογία των χαμηλών λιπαρών έγιναν ολοένα και πιο δημοφιλή.
Αν και κανένας ορισμός δεν είναι καθολικός, όταν τα λιπίδια συμβάλλουν λιγότερο από το 30% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης, η δίαιτα θεωρείται χαμηλή σε λιπαρά. Σε δίαιτες πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, το 15% ή λιγότερο της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης προέρχεται από λιπίδια (π.χ. ένα πρόγραμμα διατροφής 2000 kcal θα περιλαμβάνει <33 g λιπιδίων), αφήνοντας περίπου 10 έως 15% από πρωτεΐνες και 70% ή περισσότερο από υδατάνθρακες. Η δίαιτα Ornish είναι ένας τύπος χορτοφαγικής δίαιτας πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, στην οποία τα λιπίδια συμβάλλουν 10% στις ημερήσιες θερμίδες (αναλογία πολυακόρεστων προς κορεσμένα λίπη, >1) και στην οποία τα άτομα τρώνε κατά τα άλλα. Η επάρκεια θρεπτικών συστατικών της δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ατομικές διατροφικές επιλογές. Η συμμόρφωση σε αυτές τις δίαιτες μπορεί να είναι προκλητική, καθώς όχι μόνο πολλά τρόφιμα ζωικής προέλευσης αλλά και φυτικά έλαια και λιπαρά φυτικά τρόφιμα (π.χ. ξηροί καρποί και αβοκάντο) πρέπει να περιοριστούν. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο συμπλήρωσης με ενισχυμένα προϊόντα.
Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά έχουν αξιολογηθεί σε αρκετές καλά σχεδιασμένες μελέτες και διατροφικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της Δοκιμής Τροποποίησης Διατροφικής Πρωτοβουλίας για την Υγεία των Γυναικών. Τα αποτελέσματα αυτής της δοκιμής παρείχαν στοιχεία χαμηλότερης θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού μεταξύ των γυναικών που συμβουλεύτηκαν να ακολουθήσουν χαμηλή -Δίαιτα με λιπαρά (20% των θερμίδων από λιπίδια) από ό,τι μεταξύ εκείνων που ακολουθούσαν τη συνήθη δίαιτά τους, αλλά η διαφορά ήταν μικρή. Οι παρεμβάσεις με χαμηλά λιπαρά φαίνεται να οδηγούν σε απώλεια βάρους, σε σύγκριση με τη συνηθισμένη δίαιτα, αλλά μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικές από δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ή άλλες δίαιτες. Επιπλέον, οι δίαιτες με χαμηλά λιπαρά μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση σε διάφορους καρδιομεταβολικούς παράγοντες , συμπεριλαμβανομένων των λιπιδίων του αίματος (ιδιαίτερα χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη [LDL] χοληστερόλη, αλλά με αμφιλεγόμενη, μειωτική επίδραση στη χοληστερόλη λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας [HDL]) και της αρτηριακής πίεσης, με μειωμένους κινδύνους εμφράγματος του μυοκαρδίου, διαβήτη και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία . Ωστόσο, ο τύπος του λίπους που καταναλώνεται μπορεί επίσης να έχει σημασία. Η βιβλιογραφία σχετικά με τους βιολογικούς μηχανισμούς που συνδέουν διάφορα λιπαρά οξέα με την καρδιαγγειακή νόσο και τη συνολική πρόσληψη λιπιδίων με την παχυσαρκία είναι εκτεταμένη και οι προτεινόμενοι μηχανισμοί για τη συσχέτιση της δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με τον καρκίνο έχουν συμπεριλάβει ανοσολογικές αλλαγές, αντιφλεγμονώδεις αλλαγές και αντιδραστικό οξυγόνο που σχετίζεται με λιπαρά οξέα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου