Atkins, κετογονικές και χαμηλές σε υδατάνθρακες δίαιτες
Από τα τέλη του 19ου αιώνα, υπάρχουν ιατρικές αναφορές σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από δίαιτες με χαμηλή έως πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και χωρίς περιορισμούς στα λιπίδια, τις πρωτεΐνες και τη συνολική πρόσληψη ενέργειας. Η αρχική θεραπευτική εστίαση ήταν στη μείωση βάρους και στη διαχείριση της ανθεκτικής στα φάρμακα επιληψίας. Ωστόσο, η ευρύτερη προώθηση αυτών των διατροφικών προτύπων που προκαλούν την παραγωγή κετονικών σωμάτων ήρθε μετά τη δημοσίευση της Επανάστασης της Διατροφής του Δρ. Atkins το 1972. Παρά τη δημοτικότητα αυτών των διατροφών, εκφράστηκαν αρκετές ανησυχίες. Το Συμβούλιο Τροφίμων και Διατροφής της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης επέκρινε τα επιστημονικά στοιχεία πίσω από αυτή την προσέγγιση και τις δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία, κυρίως στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Ωστόσο, στη δεκαετία του 2000, μερικές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες σε δίαιτες με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (δηλαδή εκδοχές της δίαιτας Atkins) είχαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους και μεγαλύτερες βελτιώσεις σε ορισμένους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο . Αν και η υπεροχή αυτής της διατροφικής τροποποίησης δεν βρέθηκε να επιμένει σε όλες τις μελέτες στη φάση παρακολούθησης ή συντήρησης και παρόλο που η συμμόρφωση ήταν ποικίλη, η επιστημονική κοινότητα άρχισε στη συνέχεια να διερευνά τις κλινικές δυνατότητες αυτής της δίαιτας πιο διεξοδικά.
Ο όρος κετογονική χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ποικιλία διατροφών. Για τα περισσότερα άτομα, η κατανάλωση μόνο 20 έως 50 g υδατανθράκων την ημέρα οδηγεί στην παρουσία μετρήσιμων κετονών στα ούρα. Αυτές οι δίαιτες αναφέρονται ως κετογονικές δίαιτες πολύ χαμηλών υδατανθράκων. Μια άλλη ταξινόμηση, που χρησιμοποιείται κυρίως στη διαχείριση της ανθεκτικής στα φάρμακα επιληψίας, βασίζεται στην αναλογία των διατροφικών λιπιδίων προς το άθροισμα των διαιτητικών πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Στο κλασικό στην πιο αυστηρή εκδοχή, αυτή η αναλογία είναι 4:1 (διατροφές στις οποίες <5% της ενέργειας προέρχεται από υδατάνθρακες), ενώ στην πιο χαλαρή επιλογή, η αναλογία είναι 1:1 (η τροποποιημένη δίαιτα Atkins, με περίπου 10% ενέργεια από υδατάνθρακες), με πολλές επιλογές ενδιάμεσα.
Πρακτικά, κάθε δίαιτα στην οποία οι υδατάνθρακες συμβάλλουν λιγότερο από το 40 έως 45% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης, ποσοστό που θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει τη μέση κατανάλωση υδατανθράκων, μπορεί να ταξινομηθεί ως χαμηλή σε υδατάνθρακες. Αρκετές δημοφιλείς δίαιτες μπορεί να εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία. Στη δίαιτα Zone, το 30% των θερμίδων προέρχεται από πρωτεΐνες, το 30% από λιπίδια και το 40% από υδατάνθρακες και κάθε γεύμα πρέπει να συμμορφώνεται με μια αναλογία πρωτεΐνης προς υδατάνθρακες Η δίαιτα Zone, μαζί με τη δίαιτα South Beach και άλλες δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, προάγει την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων, με στόχο τη μείωση των συγκεντρώσεων ινσουλίνης στον ορό μετά το γεύμα.
Οι δίαιτες που περιορίζουν τους υδατάνθρακες προκαλούν ταυτόχρονα μεταβολικές αλλαγές, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό π.χ. αλλαγές στα επίπεδα των ελεύθερων λιπαρών οξέων, της ινσουλίνης, της γλυκόζης και των σωμάτων κετόνης στο πλάσμα. Η μείωση σε ένα συγκεκριμένο μακροθρεπτικό συστατικό συνοδεύεται πάντα από παράλληλη αύξηση σε ένα άλλο μακροθρεπτικό συστατικό, είναι σημαντικό να αξιολογηθούν αυτές οι δίαιτες λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τη χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αλλά και την υψηλή περιεκτικότητα σε λιπίδια, πρωτεΐνες ή και τα δύο.
Στοιχεία από μακροχρόνιες μελέτες (δηλαδή > 6 μηνών) υποδηλώνουν ότι οι δίαιτες που είναι πολύ χαμηλές ή χαμηλές σε υδατάνθρακες έχουν ως αποτέλεσμα απώλεια βάρους ισοδύναμη με —όχι καλύτερη από— εκείνη που επιτυγχάνεται με άλλες δίαιτες που έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Από την άλλη πλευρά, τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές έχουν δείξει ότι οι κετογονικές δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μειώνουν αποτελεσματικά τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου (επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και ορισμένα αλλά όχι όλα τα λιπίδια του αίματος), ειδικά σε ασθενείς με υπέρβαρους ή παχυσαρκούς και διαβήτη τύπου 2 .Οι κετογονικές δίαιτες έχουν αναφερθεί ότι μειώνουν σημαντικά το σωματικό βάρος και τη μάζα λίπους σε ασθενείς με καρκίνο. Υπάρχει ενδιαφέρον για τις πιθανές επιπτώσεις αυτών των διατροφών στη σχιζοφρένεια και τις διαταραχές της διάθεσης, καθώς και για τον ρόλο τους σε σχέση με τη γνωστική λειτουργία, τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες άνοιες.
Οοι κετογονικές δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων φαίνεται να μειώνουν τη συχνότητα των κρίσεων σε παιδιά με επιληψία ανθεκτική στα φάρμακα. Τα οφέλη στον έλεγχο των κρίσεων εμφανίζονται βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα και φαίνεται να είναι παρόμοια με τα οφέλη των αντιεπιληπτικών φαρμάκων. Οι κετογονικές δίαιτες μπορεί επίσης να μειώσουν τη συχνότητα των κρίσεων σε ενήλικες με επιληψία ανθεκτική στα φάρμακα, αν και τα στοιχεία είναι αβέβαια .Οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες κλινικές επιδράσεις της κετογονικής δίαιτας περιλαμβάνουν γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως δυσκοιλιότητα και δυσλιπιδαιμία .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου