Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Καρκινοειδές σύνδρομο

 Το καρκινοειδές σύνδρομο (CS) είναι μια ασθένεια που επηρεάζει περίπου το 20% των ασθενών με νευροενδοκρινικά νεοπλάσματα (ΝΕΝ). Λόγω της αυξανόμενης επίπτωσης και της βελτιωμένης συνολικής επιβίωσης των ασθενών με NEN τις τελευταίες δεκαετίες, οι ασθενείς υποφέρουν όλο και περισσότερο από χρόνια και ανθεκτικά συμπτώματα CS. Επί του παρόντος, ο έλεγχος των συμπτωμάτων παρεμποδίζεται από την ελλιπή κατανόηση της παθοφυσιολογίας αυτού του συνδρόμου. Με βάση τη διαθέσιμη βιβλιογραφία, τα δεδομένα επαρκούν μόνο για να συμφωνήσουμε σχετικά με το ρόλο της σεροτονίνης ως μεσολαβητή της διάρροιας και της ίνωσης που σχετίζεται με το CS. Ένας άμεσος ρόλος για τις ταχυκινίνες και ένας έμμεσος ρόλος των κατεχολαμινών στην παθογένεση του CS προτείνεται από διάφορες μελέτες. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη σύνδεση της ισταμίνης, της βραδυκινίνης, της καλλικρεΐνης, των προσταγλανδινών ή της μοτιλίνης με το CS. Συνοψίζοντας, η διαθέσιμη βιβλιογραφία ορίζει επαρκώς μόνο τη σεροτονίνη και προτείνει έναν ρόλο για τις ταχυκινίνες και τις κατεχολαμίνες ως μεσολαβητές του CS, με ανεπαρκή στοιχεία για άλλους πιθανούς μεσολαβητές. 

Το καρκινοειδές σύνδρομο (CS) είναι το πιο διαδεδομένο ορμονικό σύνδρομο σε ασθενείς με νευροενδοκρινικά νεοπλάσματα (ΝΕΝ) . Χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά από τον Postma το 1927 και επί του παρόντος ορίζεται από χρόνια διάρροια και/ή έξαψη παρουσία συστηματικών αυξημένων επιπέδων σεροτονίνης ή του μεταβολίτη του 5-υδροξυινδοοξικού οξέος (5-HIAA) . Το CS υπολογίζεται ότι επηρεάζει το 19% όλων των ασθενών με NEN, που εμφανίζεται κυρίως σε ασθενείς με καλά διαφοροποιημένους όγκους βαθμού 1 ή 2 με εντερική ή βρογχοπνευμονική προέλευση . Η έξαψη και η διάρροια είναι τα πιο διακριτικά χαρακτηριστικά του CS και είναι παρόντα στο 65% έως 78% και 67% έως 73% των ασθενών με CS, αντίστοιχα. Άλλα, λιγότερο διαδεδομένα συμπτώματα του CS περιλαμβάνουν βρογχόσπασμους, που είναι παρόντες στο 8% έως 10% των ασθενών, και μακροχρόνιες ινωτικές αλλαγές των καρδιακών βαλβίδων [καρκινοειδής καρδιακή νόσος (CHD)] και του μεσεντερίου . Η CHD εμφανίζεται στο 17% έως 21% των ασθενών με CS και αφορά τις δεξιές καρδιακές βαλβίδες στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων . Αυτή η επιπλοκή αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια δεξιάς πλευράς και συνιστάται η πρώιμη αντικατάσταση της βαλβίδας για αυτήν την κατηγορία ασθενών . Η μεσεντερική ίνωση εκτιμάται ότι είναι παρούσα στο 70% των ασθενών με CS και οδηγεί σε μεταγευματικό κοιλιακό άλγος στην πλειονότητα των ασθενών και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η προφυλακτική χειρουργική επέμβαση για την πρόληψη αποφρακτικών επιπλοκών . Η καρκινοειδής κρίση θεωρείται ως οξεία έναρξη αιμοδυναμικής αστάθειας ή βρογχόσπασμου που σχετίζεται με CS, που συχνά εμφανίζεται διεγχειρητικά ή κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων . Υπολογίζεται ότι εμφανίζεται στο 19% έως 35% των ασθενών με καλά διαφοροποιημένο NET που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση και γενικά θεωρείται ως το ακραίο άκρο του φάσματος CS . Ωστόσο, μια πρόσφατη προοπτική μελέτη δεν παρατήρησε διαφορά στον επιπολασμό της καρκινοειδούς κρίσης μεταξύ ασθενών που διαγνώστηκαν με ή χωρίς CS.

Οι ασθενείς με CS έχουν μικρότερη συνολική επιβίωση και χειρότερη ποιότητα ζωής σε σύγκριση με ασθενείς με NEN χωρίς αυτό το σύνδρομο. Παρά τη διαθεσιμότητα αναλόγων σωματοστατίνης πρώτης γενιάς (οκτρεοτίδη, λανρεοτίδη) και, πιο πρόσφατα, τελοτιστάτη αιθυλίου, ένα σημαντικό υποσύνολο ασθενών με CS εμφανίζει συμπτώματα ανθεκτικά στη θεραπεία. Δυστυχώς, μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας . Διάφοροι υποτιθέμενοι μεσολαβητές, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης, των κατεχολαμινών, των βραδυ- και ταχυκινινών, της καλλικρεΐνης, της ισταμίνης, της μοτιλίνης και των προσταγλανδινών, έχουν προταθεί ως πιθανοί αιτιολογικοί παράγοντες για τα συμπτώματα και τις επιπλοκές . Πιστεύεται γενικά ότι τα περισσότερα από αυτά τα εκκριτικά προϊόντα που προέρχονται από όγκο απενεργοποιούνται από τα ηπατοκύτταρα και, ως εκ τούτου, προκαλούν συμπτώματα μόνο όταν είτε παρακάμπτουν είτε εκκρίνονται έξω από το σύστημα παροχέτευσης της πυλαίας φλέβας . Ο πνευμονικός μεταβολισμός αυτών των μεσολαβητών παίζει επίσης ρόλο. Ωστόσο, ο ακριβής ρόλος κάθε πιθανού μεσολαβητή στο σύνδρομο στο σύνολό του ή σε μεμονωμένους ασθενείς παραμένει αδιευκρίνιστος. Απαιτείται καλύτερη κατανόηση της παθοφυσιολογίας του CS για τη μείωση της επιβάρυνσης της νόσου αυτού του συνδρόμου σε ανθεκτικούς στη θεραπεία ασθενείς.


Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Αϋπνία

 Χαρακτηρίζεται από δυσαρέσκεια με την ποιότητα ή τη διάρκεια του ύπνου που σχετίζεται με δυσκολία να κοιμηθείς και σημαντική αγωνία ή διαταραχές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Χαρακτηρίζεται διαταραχή όταν εμφανίζεται 3 νύχτες ή περισσότερες την εβδομάδα, και επιμένει για περισσότερο από 3 μήνες. Συχνά συνυπάρχει με άλλες ιατρικές καταστάσεις (π.χ. πόνος) και ψυχιατρικές διαταραχές (π.χ. κατάθλιψη), καθώς και άλλες διαταραχές ύπνου (π.χ. σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και υπνική άπνοια)

Θεραπευτικές Προσεγγίσεις στην Αϋπνία 

 Η αϋπνία είναι συχνή και εμφανίζεται συχνά όταν υπάρχουν άλλες ιατρικές, ψυχιατρικές και άλλες διαταραχές ύπνου. 

 Η επίμονη αϋπνία σχετίζεται με σημαντική δυσφορία, λειτουργική έκπτωση και δυσμενή αποτελέσματα στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων αυξημένων κινδύνων μείζονος κατάθλιψης, υπέρτασης και δυσκολίας στην εργασία. 

 Οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία για την αϋπνία (CBT-I) ως θεραπεία πρώτης γραμμής για την επίμονη αϋπνία. Το CBT-I περιλαμβάνει πρακτικές στρατηγικές για την τροποποίηση των συνηθειών ύπνου, τη ρύθμιση των χρονοδιαγραμμάτων ύπνου-αφύπνισης, και τη διαμόρφωση αντίληψης σχετικά με τον ύπνο και την αϋπνία.  

Ως εναλλακτικές ή συμπληρωματικές θεραπείες συνιστώνται φάρμακα με ένδειξη για αϋπνία (π.χ. αγωνιστές υποδοχέα βενζοδιαζεπίνης) που έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Υπάρχουν ανεπαρκή στοιχεία για την υποστήριξη φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, αντιψυχωσικών ή εναλλακτικών παραγόντων για την αϋπνία. 

 Οι συνιστώμενες θεραπείες για την αϋπνία προκαλούν κλινικά σημαντικές μειώσεις των συμπτωμάτων της αϋπνίας, της καθυστέρησης έναρξης του ύπνου και του χρόνου αφύπνισης μετά την έναρξη του ύπνου. Το CBT-I μόνο του ή με φαρμακευτική αγωγή μπορεί να προάγει την ταχεία και διαρκή ανακούφιση των συμπτωμάτων της αϋπνίας με την πάροδο του χρόνου.

Η αϋπνία είναι η πιο διαδεδομένη διαταραχή ύπνου στον γενικό πληθυσμό και ένα από τα πιο συχνά ζητήματα που εγείρονται από τους ασθενείς κατά τις επισκέψεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, αν και συχνά δεν αντιμετωπίζεται. Περίπου το 10% των ενηλίκων πληρούν τα κριτήρια για διαταραχή αϋπνίας και ένα άλλο 15 έως 20% αναφέρει περιστασιακά συμπτώματα αϋπνίας. Η αϋπνία είναι πιο διαδεδομένη μεταξύ των γυναικών και των ατόμων με ψυχικά ή ιατρικά προβλήματα και η συχνότητά της αυξάνεται στη μέση ηλικία και αργότερα, καθώς και κατά την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση. Αν και οι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί της είναι ακόμη ανεπαρκώς κατανοητοί, η ψυχολογική και η φυσική υπερδιέγερση αναγνωρίζονται ως βασικά χαρακτηριστικά.

Η αϋπνία μπορεί να είναι περιστασιακή ή επεισοδιακή, αλλά ακολουθεί μια επίμονη πορεία σε περισσότερο από το 50% των ασθενών. Το πρώτο επεισόδιο συνήθως προκύπτει από στρεσογόνες καταστάσεις της ζωής, προβλήματα υγείας, άτυπα προγράμματα εργασίας ή ταξίδια σε πολλές ζώνες ώρας (jet lag). Αν και τα περισσότερα άτομα ξαναρχίζουν τον κανονικό ύπνο τους , μπορεί να αναπτυχθεί χρόνια αϋπνία σε άτομα που είναι ευάλωτα στη διαταραχή. Ψυχολογικοί, συμπεριφορικοί ή ιατρικοί παράγοντες συχνά διαιωνίζουν τις χρόνιες δυσκολίες ύπνου. Για παράδειγμα, ο ύπνος αργά το πρωί ή ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί αρχικά να βοηθήσει τα άτομα να αντιμετωπίσουν τις διαταραχές του ύπνου. Ωστόσο, αυτές οι ίδιες πρακτικές μπορούν να επιδεινώσουν τις δυσκολίες ύπνου με την πάροδο του χρόνου και να γίνουν στόχοι θεραπείας. Στις περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, τα αγγειοκινητικά συμπτώματα μπορεί να χρησιμεύσουν τόσο ως επιταχυντικός όσο και ως διαιωνιστικός παράγοντας. Η χρόνια αϋπνία σχετίζεται με αυξημένους κινδύνους μείζονος κατάθλιψης, υπέρτασης, νόσου Alzheimer και εργασιακής δυσκολίας.

Η αξιολόγηση και η διάγνωση της αϋπνίας βασίζεται σε ένα προσεκτικό ιστορικό για την τεκμηρίωση των συμπτωμάτων, της πορείας, των συνυπαρχόντων καταστάσεων και άλλων παραγόντων που συμβάλλουν  Ένα 24ωρο ιστορικό συμπεριφορών ύπνου-εγρήγορσης μπορεί να προσδιορίσει πρόσθετους συμπεριφορικούς και περιβαλλοντικούς στόχους για παρέμβασης . Τα εργαλεία αξιολόγησης και τα ημερολόγια ύπνου που αναφέρθηκαν από τους ασθενείς μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη φύση και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων αϋπνίας, να βοηθήσουν στον έλεγχο για άλλες διαταραχές ύπνου και να παρακολουθήσουν την πρόοδο της θεραπείας .

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Frida Kahlo

 Αξίζεις μια αγάπη που να σε αγαπά ξεχτένιστη με τα πάντα-και τις αιτίες που σε σηκώνουν βιαστικά, με τα πάντα-και τα διαμόνια που δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς

Αξίζεις μια αγάπη που να σε κάνει να νιώθεις σίγουρη, που να μπορεί να καταναλώσει όλο τον κόσμο αν περπατάει χέρι με χέρι με εσένα, που να νιώθεις πως οι αγκαλιές σου πάνε τέλεια με το δέρμα της.

Αξίζεις μια αγάπη που να θέλει να χορεύει μαζί σου, που να επισκέπτεται τον παράδεισο κάθε φορά που κοιτάει τα μάτια σου, που δε βαριέται ποτέ να διαβάζει τις εκφράσεις σου

Αξίζεις μια αγάπη που να σε ακούει όταν τραγουδάς, που να σε στηρίζει στα ρεζιλίκια σου, που να σέβεται ότι είσαι ελεύθερη, που να σε συνοδεύει στο πέταγμα σου, που να μην τη τρομάζει η πτώση

Αξίζεις μια αγάπη που να πάρει τα ψέματα, που να σου φέρει τον ενθουσιασμό, τον καφέ, και την ποίηση

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Καιρός

 Και τώρα όλα τα μνήματα γίνονται διάφανα, κι αυτός κι αυτή βρίσκονται κατευθείαν στο πεδίο με τους τάφους, και το μέγεθος της νησίδας των ζωντανών είναι ακριβώς όσο και το μικρό κομμάτι εδάφους κάτω απ' τα πόδια τους μόνο. Ενώ του βγάζει τα γυαλιά και τ΄αφήνει στην άκρη κι αυτός για πρώτη φορά την αγκαλιάζει, η ανθρωπότητα ζητά απ΄την ανθρωπότητα ηρεμία κι αιώνιο φως. Αυτή παίρνει το πρόσωπο του στα δυο της χέρια και τον φιλάει, αλλά αρκετά απαλά μόνο. Τότε υψώνεται μια μοναχική νεαρή φωνή, εγκωμιάζει τον Θεό, γιατί αν τον αναγνωρίσει, ίσως να την λυπηθεί. Την αίσθηση που αφήνει κατά τη διάρκεια της προσευχής της ο γυμνός ώμος του κοριτσιού κάτω απ΄το χέρι του, σμίγοντας και τα δυο, δεν θα την ξεχάσει ποτέ στη ζωή του. Σ΄εσένα έρχεται κάθε σάρκα ναι, έτσι είναι, σκέφτεται αυτός ακόμα, κι ύστερα παύει να σκέφτεται. Τα φιλιά, τα χορωδιακά μέρη, τα μαλλιά της, η στιγμή λίγο πριν το τέλος του Εισοδικού, το επαναλαμβανόμενο με έμφαση αίτημα των ζωντανών για τους πεθαμένους τους:Δώσε τους το αέναο φως! που αντηχεί στην άδεια εκκλησία. Απάντηση μέλλουν να δώσουν οι άνθρωποι μόνοι τους, σκοτεινά συνεχίζει να είναι εκεί που κατοικούν, η επιθυμία δεν έχει καμία εξουσία. Αυτός αναπνέει, κι αυτή έχει γείρει το κεφάλι της πάνω του κι αναπνέει κι αυτή.

                                                                                                         Τζέννυ Έρπενμπεκ

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Το δικό σου το μελάνι

 Όσο οι κήποι κι οι αυλές χρώματα θα ψηφίζουν και το νερό ασίγαστο θα ρέει στο ποτάμι                             υπάρχει ελπίδα

Κι οι λόφοι, όσο κι οι πλαγιές, στην ώρα θα ξυπνούνε και στις κοιλάδες ξέγνοιαστα θα βόσκουν τα κοπάδια, υπάρχει ελπίδα

Όσο ανταμώνουν τις καρδιές χαμόγελα π' ανθίζουν και δεν ειπώνεται ποτέ πως περισσεύει ένα                   υπάρχει ελπίδα

Κι ενόσω ακοίμητο ένα φως το σκότος θα επιβλέπει και θα ραγίζει επιμελώς ότι το επιτρέπει                       υπάρχει ελπίδα                                                          

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Carbohydrate-Restricted Diets

 Atkins, κετογονικές και χαμηλές σε υδατάνθρακες δίαιτες

Από τα τέλη του 19ου αιώνα, υπάρχουν ιατρικές αναφορές σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από δίαιτες με χαμηλή έως πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και χωρίς περιορισμούς στα λιπίδια, τις πρωτεΐνες και τη συνολική πρόσληψη ενέργειας. Η αρχική θεραπευτική εστίαση ήταν στη μείωση βάρους και στη διαχείριση της ανθεκτικής στα φάρμακα επιληψίας. Ωστόσο, η ευρύτερη προώθηση αυτών των διατροφικών προτύπων που προκαλούν την παραγωγή κετονικών σωμάτων ήρθε μετά τη δημοσίευση της Επανάστασης της Διατροφής του Δρ. Atkins το 1972. Παρά τη δημοτικότητα αυτών των διατροφών, εκφράστηκαν αρκετές ανησυχίες. Το Συμβούλιο Τροφίμων και Διατροφής της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης επέκρινε τα επιστημονικά στοιχεία πίσω από αυτή την προσέγγιση και τις δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία, κυρίως στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Ωστόσο, στη δεκαετία του 2000, μερικές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες σε δίαιτες με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (δηλαδή εκδοχές της δίαιτας Atkins) είχαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους και μεγαλύτερες βελτιώσεις σε ορισμένους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο . Αν και η υπεροχή αυτής της διατροφικής τροποποίησης δεν βρέθηκε να επιμένει σε όλες τις μελέτες στη φάση παρακολούθησης ή συντήρησης και παρόλο που η συμμόρφωση ήταν ποικίλη, η επιστημονική κοινότητα άρχισε στη συνέχεια να διερευνά τις κλινικές δυνατότητες αυτής της δίαιτας πιο διεξοδικά.

Ο όρος κετογονική χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ποικιλία διατροφών. Για τα περισσότερα άτομα, η κατανάλωση μόνο 20 έως 50 g υδατανθράκων την ημέρα οδηγεί στην παρουσία μετρήσιμων κετονών στα ούρα. Αυτές οι δίαιτες αναφέρονται ως κετογονικές δίαιτες πολύ χαμηλών υδατανθράκων. Μια άλλη ταξινόμηση, που χρησιμοποιείται κυρίως στη διαχείριση της ανθεκτικής στα φάρμακα επιληψίας, βασίζεται στην αναλογία των διατροφικών λιπιδίων προς το άθροισμα των διαιτητικών πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Στο κλασικό στην πιο αυστηρή εκδοχή, αυτή η αναλογία είναι 4:1 (διατροφές στις οποίες <5% της ενέργειας προέρχεται από υδατάνθρακες), ενώ στην πιο χαλαρή επιλογή, η αναλογία είναι 1:1 (η τροποποιημένη δίαιτα Atkins, με περίπου 10% ενέργεια από υδατάνθρακες), με πολλές επιλογές ενδιάμεσα.

Πρακτικά, κάθε δίαιτα στην οποία οι υδατάνθρακες συμβάλλουν λιγότερο από το 40 έως 45% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης, ποσοστό που θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει τη μέση κατανάλωση υδατανθράκων, μπορεί να ταξινομηθεί ως χαμηλή σε υδατάνθρακες. Αρκετές δημοφιλείς δίαιτες μπορεί να εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία. Στη δίαιτα Zone, το 30% των θερμίδων προέρχεται από πρωτεΐνες, το 30% από λιπίδια και το 40% από υδατάνθρακες και κάθε γεύμα πρέπει να συμμορφώνεται με μια αναλογία πρωτεΐνης προς υδατάνθρακες Η δίαιτα Zone, μαζί με τη δίαιτα South Beach και άλλες δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, προάγει την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων, με στόχο τη μείωση των συγκεντρώσεων ινσουλίνης στον ορό μετά το γεύμα.

Οι δίαιτες που περιορίζουν τους υδατάνθρακες προκαλούν ταυτόχρονα μεταβολικές αλλαγές, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό π.χ. αλλαγές στα επίπεδα των ελεύθερων λιπαρών οξέων, της ινσουλίνης, της γλυκόζης και των σωμάτων κετόνης στο πλάσμα. Η μείωση σε ένα συγκεκριμένο μακροθρεπτικό συστατικό συνοδεύεται πάντα από παράλληλη αύξηση σε ένα άλλο μακροθρεπτικό συστατικό, είναι σημαντικό να αξιολογηθούν αυτές οι δίαιτες λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τη χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αλλά και την υψηλή περιεκτικότητα σε λιπίδια, πρωτεΐνες ή και τα δύο.

Στοιχεία από μακροχρόνιες μελέτες (δηλαδή > 6 μηνών) υποδηλώνουν ότι οι δίαιτες που είναι πολύ χαμηλές ή χαμηλές σε υδατάνθρακες έχουν ως αποτέλεσμα απώλεια βάρους ισοδύναμη με —όχι καλύτερη από— εκείνη που επιτυγχάνεται με άλλες δίαιτες που έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Από την άλλη πλευρά, τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές έχουν δείξει ότι οι κετογονικές δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μειώνουν αποτελεσματικά τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου (επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και ορισμένα αλλά όχι όλα τα λιπίδια του αίματος), ειδικά σε ασθενείς με υπέρβαρους ή παχυσαρκούς και διαβήτη τύπου 2 .Οι κετογονικές δίαιτες έχουν αναφερθεί ότι μειώνουν σημαντικά το σωματικό βάρος και τη μάζα λίπους σε ασθενείς με καρκίνο. Υπάρχει ενδιαφέρον για τις πιθανές επιπτώσεις αυτών των διατροφών στη σχιζοφρένεια και τις διαταραχές της διάθεσης, καθώς και για τον ρόλο τους σε σχέση με τη γνωστική λειτουργία, τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες άνοιες.

Οοι κετογονικές δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων φαίνεται να μειώνουν τη συχνότητα των κρίσεων σε παιδιά με επιληψία ανθεκτική στα φάρμακα. Τα οφέλη στον έλεγχο των κρίσεων εμφανίζονται βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα και φαίνεται να είναι παρόμοια με τα οφέλη των αντιεπιληπτικών φαρμάκων. Οι κετογονικές δίαιτες μπορεί επίσης να μειώσουν τη συχνότητα των κρίσεων σε ενήλικες με επιληψία ανθεκτική στα φάρμακα, αν και τα στοιχεία είναι αβέβαια .Οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες κλινικές επιδράσεις της κετογονικής δίαιτας περιλαμβάνουν γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως δυσκοιλιότητα και δυσλιπιδαιμία .

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Low-Fat Diets

 Επειδή τα λιπίδια και οι υδατάνθρακες είναι τα δύο μακροθρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν περισσότερο στη συνολική ενεργειακή πρόσληψη στις σύγχρονες δίαιτες, η ισορροπία αυτών των μακροθρεπτικών συστατικών είναι ο στόχος πολλών διατροφικών τροποποιήσεων για επιτυχή διαχείριση βάρους και άλλα αποτελέσματα υγείας. Οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών για απώλεια βάρους υπήρχαν ήδη πριν προωθηθούν από την ιατρική κοινότητα για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Κατά τη δεκαετία του 1980, το διατροφικό λίπος κατηγορήθηκε για στεφανιαία νόσο και παχυσαρκία. Οι δίαιτες με χαμηλά λιπαρά, τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και η ιδεολογία των χαμηλών λιπαρών έγιναν ολοένα και πιο δημοφιλή.

Αν και κανένας ορισμός δεν είναι καθολικός, όταν τα λιπίδια συμβάλλουν λιγότερο από το 30% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης, η δίαιτα θεωρείται χαμηλή σε λιπαρά. Σε δίαιτες πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, το 15% ή λιγότερο της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης προέρχεται από λιπίδια (π.χ. ένα πρόγραμμα διατροφής 2000 kcal θα περιλαμβάνει <33 g λιπιδίων), αφήνοντας περίπου 10 έως 15% από πρωτεΐνες και 70% ή περισσότερο από υδατάνθρακες. Η δίαιτα Ornish είναι ένας τύπος χορτοφαγικής δίαιτας πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, στην οποία τα λιπίδια συμβάλλουν 10% στις ημερήσιες θερμίδες (αναλογία πολυακόρεστων προς κορεσμένα λίπη, >1) και στην οποία τα άτομα τρώνε κατά τα άλλα. Η επάρκεια θρεπτικών συστατικών της δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ατομικές διατροφικές επιλογές. Η συμμόρφωση σε αυτές τις δίαιτες μπορεί να είναι προκλητική, καθώς όχι μόνο πολλά τρόφιμα ζωικής προέλευσης αλλά και φυτικά έλαια και λιπαρά φυτικά τρόφιμα (π.χ. ξηροί καρποί και αβοκάντο) πρέπει να περιοριστούν. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο συμπλήρωσης με ενισχυμένα προϊόντα.

Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά έχουν αξιολογηθεί σε αρκετές καλά σχεδιασμένες μελέτες και διατροφικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της Δοκιμής Τροποποίησης Διατροφικής Πρωτοβουλίας για την Υγεία των Γυναικών. Τα αποτελέσματα αυτής της δοκιμής παρείχαν στοιχεία χαμηλότερης θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού μεταξύ των γυναικών που συμβουλεύτηκαν να ακολουθήσουν χαμηλή -Δίαιτα με λιπαρά (20% των θερμίδων από λιπίδια) από ό,τι μεταξύ εκείνων που ακολουθούσαν τη συνήθη δίαιτά τους, αλλά η διαφορά ήταν μικρή. Οι παρεμβάσεις με χαμηλά λιπαρά φαίνεται να οδηγούν σε απώλεια βάρους, σε σύγκριση με τη συνηθισμένη δίαιτα, αλλά μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικές από δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ή άλλες δίαιτες. Επιπλέον, οι δίαιτες με χαμηλά λιπαρά μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση σε διάφορους καρδιομεταβολικούς παράγοντες , συμπεριλαμβανομένων των λιπιδίων του αίματος (ιδιαίτερα χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη [LDL] χοληστερόλη, αλλά με αμφιλεγόμενη, μειωτική επίδραση στη χοληστερόλη λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας [HDL]) και της αρτηριακής πίεσης, με μειωμένους κινδύνους εμφράγματος του μυοκαρδίου, διαβήτη και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία . Ωστόσο, ο τύπος του λίπους που καταναλώνεται μπορεί επίσης να έχει σημασία. Η βιβλιογραφία σχετικά με τους βιολογικούς μηχανισμούς που συνδέουν διάφορα λιπαρά οξέα με την καρδιαγγειακή νόσο και τη συνολική πρόσληψη λιπιδίων με την παχυσαρκία είναι εκτεταμένη και οι προτεινόμενοι μηχανισμοί για τη συσχέτιση της δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με τον καρκίνο έχουν συμπεριλάβει ανοσολογικές αλλαγές, αντιφλεγμονώδεις αλλαγές και αντιδραστικό οξυγόνο που σχετίζεται με λιπαρά οξέα.

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Χορτοφαγική δίαιτα

 Οι χορτοφαγικές δίαιτες έχουν υιοθετηθεί από την αρχαιότητα για ηθικούς ή φιλοσοφικούς λόγους και ως μέρος θρησκευτικών δεσμεύσεων. Από τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα, ωστόσο, έχει δοθεί αυξανόμενη προσοχή στις σχετικές επιπτώσεις στην υγεία της χορτοφαγικής διατροφής, καθώς και στα οικολογικά οφέλη (χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και λιγότερη χρήση νερού και γης). Σήμερα, η χορτοφαγία μπορεί να περιλαμβάνει μια σειρά διατροφικών συμπεριφορών που χαρακτηρίζονται από διάφορες στάσεις, αντιλήψεις, κίνητρα, καθώς και κοινωνικές διαστάσεις και διαστάσεις υγείας. Μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να οριστεί ως οποιοδήποτε διατροφικό πρότυπο που αποκλείει το κρέας, τις τροφές που προέρχονται από κρέας και, σε διαφορετικό βαθμό, άλλα ζωικά προϊόντα, ενώ η φυτική είναι ένας ευρύτερος όρος, που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει διατροφικά πρότυπα που βασίζονται κυρίως σε τρόφιμα μη ζωικής προέλευσης. αλλά δεν αποκλείονται τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα παράδειγμα του τελευταίου τύπου. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα όσπρια αποτελούν σημαντικό μέρος της χορτοφαγικής και φυτικής διατροφής.

Η vegan δίαιτα είναι μια αυστηρή μορφή χορτοφαγικής δίαιτας, που αποτελείται μόνο από φυτικές τροφές και αποκλείει όλα τα τρόφιμα και τα ποτά που προέρχονται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από ζώα. Στη γαλακτο-χορτοφαγική δίαιτα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν μέρος του διατροφικού σχήματος και στη ωο-χορτοφαγική δίαιτα, τα αυγά μπορούν να καταναλωθούν. στη γαλακτο-ωο-χορτοφαγική διατροφή, η πιο κοινή εκδοχή της χορτοφαγικής διατροφής, επιτρέπονται τόσο τα γαλακτοκομικά προϊόντα όσο και τα αυγά. Η πεσκαταρική δίαιτα επιτρέπει τα ψάρια και τα οστρακοειδή, καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά. Τέλος, υπάρχουν αρκετές εκδοχές ευέλικτων διατροφικών προτύπων, που ταξινομούνται στον ευρύ όρο ευέλικτες δίαιτες, οι οποίες είναι βασικά χορτοφαγικές δίαιτες που περιλαμβάνουν ορισμένα ζωικά προϊόντα, με ποικίλες ποσότητες και συνδυασμούς.

Δεδομένου του πλήθους και της πολυδιάστασης των χορτοφαγικών διατροφικών προτύπων, το να ξεχωρίσουμε έναν συγκεκριμένο βιολογικό μηχανισμό είναι αρκετά δύσκολο. Έχει γίνει αναφορά σε πολλαπλές οδούς, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολικών, φλεγμονωδών και νευροδιαβιβαστικών οδών, στη μικροχλωρίδα του εντέρου, και στην αστάθεια του γονιδιώματος. Η μεγαλύτερη τήρηση της χορτοφαγικής δίαιτας έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ισχαιμικής καρδιοπάθειας και θανάτου από ισχαιμική καρδιοπάθεια, δυσλιπιδαιμία, διαβήτη, ορισμένους τύπους καρκίνου και ενδεχομένως θάνατο από οποιαδήποτε αιτία.  Συσχετισμοί μεταξύ της τήρησης της χορτοφαγικής δίαιτας και της σύστασης του σώματος, των ανθρωπομετρικών δεικτών και των μέτρων που σχετίζονται με το σωματικό βάρος έχουν συζητηθεί. 

Όσο πιο περιοριστική είναι η δίαιτα, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για διάφορες ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών. Οι βίγκαν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, καθώς η βιταμίνη Β12 υπάρχει μόνο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και χαμηλότερη πρόσληψη άλλων θρεπτικών συστατικών (συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β2, νιασίνης, ιώδιο, ψευδάργυρος, ασβέστιο, κάλιο και σελήνιο) έχουν επίσης αναφερθεί. Τα συμπληρώματα διατροφής ή η διακοπτόμενη κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης σε χαμηλές έως μέτριες ποσότητες (η ευέλικτη προσέγγιση) μπορεί να μετριάσει πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. 

Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Δίαιτα

 Η κατανάλωση τροφής παρέχει βασικά και μη απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στον ανθρώπινο οργανισμό και έτσι προάγει την ανάπτυξη και την υγεία. Η ατομική επιλογή τροφίμων και η πιθανή τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών είναι σύνθετα ζητήματα, που επηρεάζονται από τη διαθεσιμότητα και την αποδοχή των τροφίμων. Η διαθεσιμότητα των τροφίμων εξαρτάται από φυσικούς, πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Από τα μυριάδες τρόφιμα που είναι διαθέσιμα ή δυνητικά διαθέσιμα για κατανάλωση, η επιλογή βασίζεται σε κοινωνικοοικονομικούς, πολιτιστικούς και ατομικούς παράγοντες. Τα μεμονωμένα τρόφιμα αποτελούν μέρος της δίαιτας. Οι δίαιτες χαρακτηρίζονται από περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, ομαδοποίηση τροφών και προσωρινά πρότυπα κατανάλωσης. Η πληθώρα των διατροφών διευρύνεται συνεχώς και ορισμένες δίαιτες έχουν διερευνηθεί εκτενώς. 

Φυτικές Διατροφές  
Μεσογειακή διατροφή 
 Η επιστημονική έρευνα σχετικά με τα διατροφικά πρότυπα που υιοθέτησαν οι άνθρωποι στην περιοχή της Μεσογείου και τις πιθανές επιπτώσεις αυτών των προτύπων στην υγεία ξεκίνησε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με επικεφαλής δύο επιστήμονες με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Leland Allbaugh, ο διευθυντής πεδίου μιας έρευνας στο νησί της Κρήτης που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Rockefeller, περιέγραψε τη διατροφή των Κρητικών ως «εκπληκτικά καλή» και «εξαιρετικά προσαρμοσμένη στους φυσικούς και οικονομικούς πόρους καθώς και στις ανάγκες τους. « Αυτή η δίαιτα αποτελούνταν από ελιές, δημητριακά, όσπρια (βρώσιμους σπόρους από όσπρια), φρούτα (το τυπικό επιδόρπιο μετά το δείπνο), λαχανικά και βότανα, μαζί με περιορισμένες ποσότητες κατσικίσιου κρέατος, γάλακτος, κυνηγιού και ψαριού. Το ψωμί (ολικής αλέσεως, από κριθάρι, σιτάρι ή και τα δύο) είχε κυρίαρχο ρόλο σε κάθε γεύμα και το ελαιόλαδο αντιπροσώπευε ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό της ενεργειακής πρόσληψης. Η δεύτερη επιστημονική έρευνα που ενέκρινε τα χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής που σχετίζονται με την υγεία είναι η Μελέτη Επτά Χωρών, με επικεφαλής τον Ancel Keys. Ο αρχικός σχεδιασμός της μελέτης περιελάμβανε σύγκριση δίαιτας και τρόπου ζωής μεταξύ επτά χωρών που βασίστηκε σε δεδομένα από μία ή περισσότερες ομάδες ανδρών σε κάθε χώρα. Τα ποσοστά θανάτων από οποιαδήποτε αιτία και θανάτου από στεφανιαία νόσο ήταν χαμηλότερα στις ομάδες για τις οποίες το ελαιόλαδο ήταν το κύριο διατροφικό λίπος σε σχέση με τις ομάδες της Βόρειας Ευρώπης και των Η.Π.Α. Στις μέρες μας, ο όρος μεσογειακή διατροφή χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα διατροφικό πρότυπο που χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία φυτικών τροφών (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά με όσο το δυνατόν λιγότερη επεξεργασία, όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι), με μέτριες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων, κυρίως ζυμωμένα. (π.χ. τυρί και γιαούρτι). χαμηλές έως μέτριες ποσότητες ψαριών και πουλερικών· χαμηλές ποσότητες κόκκινου κρέατος και συνήθως  κρασί μαζί με το γεύμα. Αυτή η δίαιτα έχει διερευνηθεί εκτενέστερα, αντιπροσωπεύοντας μια πιθανή διατροφική τροποποίηση με μεγάλο ενδιαφέρον για πολλά αποτελέσματα υγείας. Μια γενική ανασκόπηση μετα-αναλύσεων μελετών παρατήρησης και τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών, με δεδομένα από περισσότερους από 12.800.000 συμμετέχοντες, πρότεινε ότι τα στοιχεία είναι ισχυρά για μια προστατευτική συσχέτιση μεταξύ της τήρησης της μεσογειακής διατροφής και των ακόλουθων αποτελεσμάτων υγείας (από 37 που εξετάστηκαν): θάνατος από οποιαδήποτε αιτία, καρδιαγγειακές παθήσεις, στεφανιαία νόσο, έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρκίνος, νευροεκφυλιστικές ασθένειες και διαβήτης, βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, ενίσχυση της ενδοθηλιακής και αντιθρομβωτικής λειτουργίας, ακόμη και μείωση των εγκεφαλικών νευροεκφυλιστικών αλλαγών.