Πρόσφατες μελέτες δείχνουν μια σύνδεση μεταξύ της μικροχλωρίδας του εντέρου και της ρύθμισης του κορεσμού και της πρόσληψης ενέργειας, διεργασίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και παθοφυσιολογία μεταβολικών ασθενειών. Η μικροχλωρίδα του εντέρου εκτελεί πολλαπλές φυσιολογικές λειτουργίες και παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία του ξενιστή και στην εντερική ομοιόσταση. Ωστόσο, η μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί πάντα να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες. Υπάρχουν πρόσφατα στοιχεία που συνδέουν τον κορεσμό και το μικροβίωμα του εντέρου, με ιδιαίτερη έμφαση στα μικροβιακά λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας του εντέρου (SCFAs). Με βάση μια συστηματική αναζήτηση, υπάρχει μια επισκόπηση ανθρώπινων μελετών που συνδέουν την πρόσληψη πρεβιοτικών με μικροβιακές αλλοιώσεις του εντέρου και σήματα κορεσμού. Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της σε βάθος εξέτασης της μικροχλωρίδας του εντέρου σε σχέση με τον κορεσμό και παρέχουν πληροφορίες για πρόσφατες και μελλοντικές μελέτες σε αυτόν τον τομέα.
Όλο και περισσότερες ενδείξεις υποδεικνύουν τον ρόλο της μικροχλωρίδας του εντέρου στη ρύθμιση του μεταβολικού φαινοτύπου .Τις τελευταίες δεκαετίες η μικροχλωρίδα του εντέρου έχει συνδεθεί με μεταβολικές και φλεγμονώδεις διεργασίες του ξενιστή, συμπεριλαμβανομένης της ζύμωσης και του μεταβολισμού δύσπεπτων συστατικών τροφίμων όπως οι διαιτητικές ίνες και οι δύσπεπτες πρωτεΐνες, καθώς και η ανάπτυξη και ρύθμιση της εντερικής ανοσολογικής σηματοδότησης.
Μικροβιακοί μεταβολίτες που εμπλέκονται στη ρύθμιση του κορεσμού: SCFAs (Short chain fatty acids). H μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να παράγει μια ποικιλία μεταβολιτών, μεταξύ των οποίων τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs) είναι ένας από τους πιο άφθονους και σημαντικούς μεταβολίτες. Το πιο σημαντικό, τα SCFAs μπορούν να αναγνωριστούν ως δεύτεροι αγγελιοφόροι που προάγουν τη μεταγωγή σήματος και επηρεάζουν την εμφάνιση και την ανάπτυξη ασθενειών.Τα SCFA είναι μικροβιακά προϊόντα που σχηματίζονται κυρίως μετά από ζύμωση δύσπεπτων υδατανθράκων. Τα τρία πιο άφθονα SCFA στο ανθρώπινο έντερο είναι το οξικό, το βουτυρικό και το προπιονικό. Μαζί αντιπροσωπεύουν το ~95% των συνολικών SCFA που παράγονται στον άνθρωπο . Το υπόλοιπο 5% αποτελείται από μυρμηκικό, βαλερικό και καπροϊκό .Η ανάλυση SCFA του εντέρου και των κοπράνων δείχνει ότι το οξικό, το βουτυρικό και το προπιονικό είναι παρόντα σε μοριακή αναλογία κατά προσέγγιση 60:20:20.
Διατροφική τροποποίηση της παραγωγής SCFA μικροχλωρίδας του εντέρου και ρύθμιση του κορεσμού Τα διατροφικά συστατικά μπορούν να αλλάξουν γρήγορα τη σύνθεση και τη λειτουργικότητα της μικροχλωρίδας του εντέρου . Οι διαιτητικές ίνες είναι το πιο μελετημένο διατροφικό συστατικό που συνδέει τα μικροβιακά SCFA του εντέρου, τον κύριο μεταβολίτη της ζύμωσης των διαιτητικών ινών και τη ρύθμιση του κορεσμού. Οι διαιτητικές ίνες είναι σύνθετοι υδατάνθρακες που δεν μπορούν να αφομοιωθούν ενδογενώς στον ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα. Διαφορετικοί τύποι διαιτητικών ινών υπάρχουν σε μια μεγάλη ποικιλία πηγών τροφίμων, όπως φρούτα, όσπρια, λαχανικά, ξηρούς καρπούς
Τελικές παρατηρήσεις και μελλοντικές προοπτικές Συνολικά, πρόσφατη και κυρίως προκλινική έρευνα υποδεικνύει σχέσεις μεταξύ της σύνθεσης/λειτουργικότητας της μικροχλωρίδας του εντέρου και της ρύθμισης του κορεσμού, του κορεσμού και της πρόσληψης τροφής σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Οι μικροβιακοί μεταβολίτες συμπεριλαμβανομένων των SCFA έχουν προταθεί ότι επηρεάζουν τόσο τα επεισοδιακά όσο και τα τονικά σήματα κορεσμού. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας που διεξάγεται στο ταχέως αναδυόμενο πεδίο της επικοινωνίας εντέρου-εγκεφάλου είναι έρευνα in vitro ή σε ζώα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου