Οι ενδοκρινικές παθήσεις μπορεί να σχετίζονται με δυσλιπιδαιμία και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου (ASCVD). Η ακρομεγαλία, η ανεπάρκεια GH, το σύνδρομο Cushing, η χρόνια υποκατάσταση γλυκοκορτικοειδών, ο υποθυρεοειδισμός, το PCOS και ο ανδρικός υπογοναδισμός μπορεί να αυξήσουν την LDL-C και/ή την TG. Σημαντικές μειώσεις της LDL-C σχετίζονται με υπερθυρεοειδισμό και εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα HDL-C με τεστοστερόνη ή/και κατάχρηση άλλων αναβολικών στεροειδών. Η ακρομεγαλία, η ανεπάρκεια GH, το σύνδρομο Cushing και η χρόνια αντικατάσταση γλυκοκορτικοειδών σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ASCVD. Η θεραπεία της ακρομεγαλίας, της ανεπάρκειας GH, του υποθυρεοειδισμού, του συνδρόμου Cushing και της ανεπάρκειας τεστοστερόνης μειώνουν την LDL-C, αν και μπορεί να απαιτείται ακόμη θεραπεία με στατίνες. Οι επιδράσεις στο ASCVD δεν είναι γνωστές.
Ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης ενηλίκων (GH). Η αυξητική ορμόνη (GH) είναι ένα αναβολικό πεπτίδιο που ρυθμίζει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων στους ενήλικες, καθώς και την ανάπτυξη του χόνδρου και των οστών στα παιδιά. Η ανεπάρκεια GH σε ενήλικες συνδέεται συνήθως με υπουποφυσισμό, ο οποίος έχει συσχετιστεί με διπλάσια αύξηση του θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα , αυξημένη λιπώδη μάζα, μειωμένη ικανότητα άσκησης, καρδιαγγειακή νόσο (CVD) και δυσλιπιδαιμία.
Υποθυρεοειδισμός και υπερθυρεοειδισμός Οι επιδράσεις των θυρεοειδικών ορμονών στην λιπιδική ομοιόσταση είναι πολύπλοκες και περιλαμβάνουν μεταγραφική ρύθμιση γονιδίων για λιπογένεση και μεταφραστική ρύθμιση ενζύμων, μεταφορέων, πρωτεϊνών-φορέων και πρωτεϊνών σηματοδότησης κυττάρων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό των λιπιδίων . Οι θυρεοειδικές ορμόνες αυξάνουν τα ελεύθερα λιπαρά οξέα με λιπόλυση των αποθηκών λίπους και του διατροφικού λίπους και διεγείρουν την πρόσληψη ελεύθερων λιπαρών οξέων από το ήπαρ και την ηπατική λιπογένεση
Μεταβολές και μηχανισμοί λιπιδίων και λιποπρωτεϊνών Το σύνδρομο Cushing σχετίζεται με κεντρική παχυσαρκία, δυσανεξία στη γλυκόζη, διαβήτη, υπέρταση, κατάσταση υπερπηκτικότητας και δυσλιπιδαιμία. Το τελευταίο έχει εκτιμώμενο επιπολασμό 38%-71% ]. Η δυσλιπιδαιμία εκδηλώνεται ως αυξημένη TC και LDL-C, φυσιολογική ή αυξημένη HDL-C και αυξημένη TG. Οι αλλαγές λιπιδίων και λιποπρωτεϊνών σχετίζονται με άμεσες και έμμεσες επιδράσεις των γλυκοκορτικοειδών στο ήπαρ και τον λιπώδη ιστό .
Εμμηνόπαυση και ορμονική υποκατάσταση Τα οιστρογόνα και τα ανδρογόνα ρυθμίζουν τον μεταβολισμό των λιπιδίων στο ήπαρ μέσω της γονιδιακής μεταγραφής και των οδών σηματοδότησης προς τους υποδοχείς .Μία από τις κύριες επιδράσεις των οιστρογόνων είναι η παραγωγή πλούσιων σε TG σωματιδίων VLDL στο ήπαρ, ως απόκριση στη χορήγηση FFA. Τα οιστρογόνα επίσης ρυθμίζουν προς τα πάνω τους υποδοχείς της LDL και βελτιώνουν την ηπατική ευαισθησία στην ινσουλίνη .
Το PCOS, το οποίο επηρεάζει γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, διαγιγνώσκεται όταν υπάρχουν δύο από τις ακόλουθες ανωμαλίες: υπερβολική παραγωγή ανδρογόνων (διαγνωσμένη κλινικά ή/και βιοχημικά), δυσλειτουργία ωορρηξίας και πολλαπλές κύστεις ωοθηκών .Οι γυναίκες με PCOS μπορεί να έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη και μεταβολικό σύνδρομο. Η δυσλιπιδαιμία είναι συχνή, εμφανίζεται στο 75% των γυναικών στις ΗΠΑ και μπορεί να σχετίζεται με περίσσεια ανδρογόνων, σπλαχνική παχυσαρκία, και αντίσταση στην ινσουλίνη.
Τα επίπεδα τεστοστερόνης συσχετίζονται άμεσα με τα επίπεδα HDL-C και apoA1 και αντιστρόφως συσχετίζονται με TC, LDL-C, TG και apo B. Οι άνδρες με υπογοναδισμό και χαμηλές συγκεντρώσεις τεστοστερόνης έχουν γενικά χαμηλή HDL-C και αυξημένη LDL-C και TG. Ο ανδρικός υπογοναδισμός σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ASCVD και χαρακτηριστικά του μεταβολικού συνδρόμου, όπως αυξημένη περιφέρεια μέσης και αντίσταση στην ινσουλίνη.
Υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης στεροειδών φύλου στα λιπίδια σε τρανς άτομα. Μια μετα-ανάλυση 29 μελετών διαπίστωσε ότι σε άρρενα τρανς άτομα, που λάμβαναν θεραπεία με ανδρογόνα, η TG και η LDL-C αυξήθηκαν σημαντικά σε ≥ 24 μήνες . Η μέση αύξηση ήταν 0,24 mmol/L (21,4 mg/dL) για το TG και 0,46 mmol/L (17,8 mg/dL) για την LDL-C. Η HDL-C μειώθηκε σημαντικά, κατά μέσο όρο 0,22 mmol/L (8,5 mg/dL) σε ≥24 μήνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου