Τέταρτος μήνας κατά το Ιουλιανό η Γρηγοριανό ημερολόγιο. Στην Αρχαία Ελλάδα ήταν ο μήνας Μουνιχιώνας προς τιμήν της Μουνιχίας Αρτέμιδας με ιερό στον σημερινό λόφο του Προφήτη Ηλία στον Πειραιά
Από το λατινικό Aprillis (aperire=ανοίγω) Ο καιρός ανοίγει, έρχεται η άνοιξη και είναι αφιερωμένος στη θεά Αφροδίτη. Από την εποχή του Ιουλίου Καίσαρα έχει 30 ημέρες (μέχρι τότε 29). Πολλές οι γιορτές των αρχαίων Ρωμαίων τον Απρίλιο. Τα Μεγαλήσια, τα vinalia priora, τα Floralia (Ανθεστήρια)
Στην Ελλάδα λέγεται και Λαμπριάτης και Ανθομήνας και είναι μήνας των λουλουδιών μαζί με τον Μάη. Λέγεται και τιναχτοκοφινίτης επειδή τινάζουν τα κοφίνια για να τα καθαρίσουν και αηΓιωργίτης λόγω της γιορτής του Αγίου. Το όνομα Γεώργιος είναι μεταφορά από την αγροτική ζωή (γεώργιο=κτήμα, χωράφι καλλιεργούμενο)
Η Πρωταπριλιά είναι πανευρωπαϊκό έθιμο. Στην Ελλάδα έφτασε την εποχή των Σταυροφοριών, με ρίζες στους αρχαίους Κέλτες (δεινοί ψαράδες και από 1η Απριλίου αρχίζει το ψάρεμα και ήταν πολλά τα ψέματα για τον αριθμό και το μέγεθος των ψαριών)
Είναι ο κατ' εξοχήν μήνας του Πάσχα. Το Πάσχα έχει ρίζες στην Αρχαία Αίγυπτο όπου γιόρταζαν την εαρινή ισημερία. Πέρασε στους Εβραίους (Πεσάχ) σε ανάμνηση της εξόδου και τέλος στους Χρισταιανούς . Στην πρώτη Οικουμενική Σύνοδο που κάλεσε ο Μεγάλος Κωνσταντίνος στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ. ορίστηκε ότι θα πρέπει να εορτάζεται την Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο της Άνοιξης
Καλή Ανάσταση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου