Η ανίχνευση της ίνωσης σε ασθενείς με μη αλκοολική στεατο-ηπατίτιδα (NAFLD) είναι κρίσιμη καθώς η προχωρημένη ίνωση προβλέπει ανεξάρτητα την ανάπτυξη επιπλοκών που σχετίζονται με το ήπαρ, την ανάγκη για μεταμόσχευση ήπατος και τη σχετιζόμενη με το ήπαρ συνολική θνησιμότητα. Η προχωρημένη ίνωση σχετίζεται επίσης με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου και αυξημένη θνησιμότητα από καρδιαγγειακή νόσο . Επομένως, υπάρχει ανάγκη να εντοπιστούν οι ασθενείς με ίνωση και κίρρωση, ώστε να μπορέσουν να καθυστερήσουν την περαιτέρω εξέλιξη, ιδιαίτερα δεδομένου ενός μεγάλου αριθμού ασθενών με αδιάγνωστη κίρρωση εντός του γενικού πληθυσμού (6-7% ).
Δεδομένων των περιορισμών της βιοψίας για προσυμπτωματικό έλεγχο ευρείας κλίμακας, οι μη επεμβατικές τεχνικές για την αξιολόγηση του σταδίου ίνωσης θα διαδραματίσουν αυξανόμενο ρόλο στη διαχείριση των ασθενών με NAFLD. Χρησιμοποιούνται προγνωστικά μοντέλα, τα οποία χρησιμοποιούν κλινικά και εργαστηριακά δεδομένα και τεχνικές απεικόνισης, που εκτιμούν την ηπατική δυσκαμψία ως πιθανή ένδειξη της ηπατικής ίνωσης.
Βιοδείκτες ίνωσης ορρού : βιοχημικές ή/και αιματολογικές εξετάσεις ρουτίνας. Αυτοί είναι έμμεσοι δείκτες ορού και βασίζονται στην αξιολόγηση κοινών λειτουργικών αλλοιώσεων στο ήπαρ, αλλοιώσεις που δεν αντανακλούν απαραίτητα τις ινωγονικές αλλαγές των κυττάρων. Υπάρχουν άμεσοι δείκτες ορρού μόνοι ή σε συνδυασμό με τα κλινικά χαρακτηριστικά του ασθενούς. Το Fibrosis-4 (FIB-4) και το NAFLD Fibrosis score (NFS) είναι οι πιο ευρέως χρησιμοποιούμενοι αλγόριθμοι και μπορούν εύκολα να υπολογιστούν και μπορούν να αποκλείσουν αξιόπιστα την προχωρημένη ίνωση. Όμως ένας σημαντικός αριθμός - περίπου 30% - ταξινομείται ως "απροσδιόριστος" και ένας σημαντικός αριθμός ταξινομείται λανθασμένα ως με προχωρημένη ίνωση. Επίσης οι αλγόριθμοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ασθενείς <35 ετών. Υπάρχει το test ενισχυμένης ίνωσης ήπατος (ELF) , είναι ένας απλοποιημένος αλγόριθμος που περιλαμβάνει τρεις άμεσους δείκτες ίνωσης που, εκτός από τη διάκριση των ασθενών με προχωρημένη ίνωση, μπορεί επίσης να είναι καλός προγνωστικός δείκτης νοσηρότητας και θνησιμότητας που σχετίζεται με το ήπαρ. Υπάρχει επίσης ένας αλγόριθμος που βασίζεται στη μέτρηση του PRO-C3 ορού (δείκτης σχηματισμού κολλαγόνου τύπου III), της ηλικίας, της παρουσίας διαβήτη και του αριθμού αιμοπεταλίων (ADAPT) και των αλγόριθμων LINKI, που βασίζονται στο υαλουρονικό οξύ, γλυκόζη νηστείας, AST, ηλικία και αριθμό αιμοπεταλίων. Επιπλέον, η βαθμολογία ίνωσης του Hepamet έχει πρόσφατα επιδείξει ανώτερη διαγνωστική ακρίβεια, σε σύγκριση με το FIB-4 και το NFS. Πρόσφατα, αναπτύχθηκε ένα μοντέλο με βάση την ηλικία, την αναλογία AST/ALT και το επίπεδο ALT (dAAR) και φαίνεται ότι προβλέπει τον κίνδυνο συμβάντων σοβαρών ηπατικών εκβάσεων στον γενικό πληθυσμό και μπορεί να είναι χρήσιμο για την ανίχνευση προχωρημένης ηπατικής ίνωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου