Αθήνα Ρώμη Ιερουσαλήμ (με τις φωτεινές κσι σκοτεινές τους πλευρές) και το αυτόχθον πολιτιστικό στοιχείο των λαών της Ευρώπης, αυτή η εκ των διαφερόντων αρμονία, συνιστά το δυτικό πολιτισμό. Οι Έλληνες στάθηκαν πρωτοπόροι σε καίριους τομείς : λογοτεχνία, γραφή, εκπαίδευση. φιλοσοφία, επιστήμη, θέατρο, τέχνη, πολιτική, αθλητισμός, ιδέες και θεσμοί. Η αρχαία ελληνική "έβαψε" ανεξίτηλα και εξακολουθεί να χρωματίζει τις ευρωπαϊκές γλώσσες, λατινογενείς και μη.
Η πορεία της Ελληνικής προς τη Δύση ήταν σκολιά και ανάντης. Οι άποικοι της Μεγάλης Ελλάδας δώρισαν στους λαούς της ιταλικής χερσονήσου το αλφάβητο και πληθώρα λέξεων. Αργότερα για να εκπολιτίσουν οι Ρωμαίοι την αγροκτηνοτροφική και στρατοκρατούμενη κοινωνία τους αναγκάστηκαν να εισαγάγουν από την Ελλάδα διδασκάλους, λόγιους, καλλιτέχνες και προπάντων λογοτεχνικά πρότυπα.
Ο χριστιανισμός έχει τις ρίζες του στη μονοθεϊστική Ιουδαία. Η διδασκαλία του Ιησού καταγράφηκε στα ελληνικά και οι Απόστολοι διέδωσαν τη θρησκεία σε ελληνόφωνους πληθυσμούς. Το βασικό λεξιλόγιο του χριστιανισμού απλώς μεταγράφηκε στα λατινικά. Για ένα διάστημα κατά τον Μεσαίωνα, τα ελληνικά ήταν γνωστά σε ένα πολύ στενό κύκλο θεολόγων, φιλοσόφων, αλχημιστών και ιατρών.
Οι Έλληνες λόγιοι που κατέφυγαν μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης στη Δύση, μεταλαμπάδευσαν τη μελέτη του αρχαίου κόσμου, δίδαξαν τα ελληνικά γράμματα και συνέβαλαν αποφασιστικά στην Αναγέννηση. Έκτοτε μια στρατιά από λογίους, ουμανιστές και επιστήμονες αντλώντας από τη βαθύπλουτη Αρχαιοελληνική εμπλουτίζουν συνεχώς την Λατινική, που παρέμεινε διεθνής γλώσσα ορισμένων επιστημών ως τον 19αι.
Από πρόσφατες στατιστικές μελέτες ο αριθμός των ελληνικών λέξεων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο σε κάθε νέα έκδοση λεξικών ευρωπαϊκών χωρών και η τάση χαρακτηρίζεται ως delirium graecum. Η πληθωρική παρουσία της Ελληνικής είναι ευεξήγητη. Σεβασμός στην παράδοση, αίγλη του παλαιού και αριστοκρατικού, μεγάλη ευχέρεια στην παραγωγή και σύνθεση, πλούτος και ουδετερότητα διασφαλίζουν στην Ελληνική μιαν επίζηλη θέση στους καλλιεργημένους κώδικες επικοινωνίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου