Για να γίνει ενεργό στους ανθρώπους, το πρόδρομο AMH 140-kDa πρέπει να διασπαστεί. Η προκύπτουσα περιοχή Ν 110 kDa και η C-τερματική περιοχή των 25 kDa που φέρει τη βιοδραστική θέση AMH, παραμένουν αμφότερα συνδεδεμένα. Τόσο το πρόδρομο AMH όσο και οι μη ομοιοπολικές μορφές του φαίνεται να έχουν παρόμοιους χρόνους ημιζωής στον γυναικείο ορό (3-4 ώρες). Η AMH μεταδίδει κυρίως τα σήματα της μέσω της οδού SMAD . Κινητοποιεί υποδοχείς, και επάγει φωσφορυλίωση πρωτεϊνών. Εκτός από τη οδό σηματοδότησης SMAD, επίσης μπορεί να ενεργοποιήσει την οδό πυρηνικού παράγοντα-κΒ (NF-κB) σε κυτταρικές σειρές καρκίνου του μαστού.
Ο ανθρώπεια AMH περιέχει θέσεις δέσμευσης για αρκετούς μεταγραφικούς παράγοντες που εμπλέκονται στη σεξουαλική διαφοροποίηση (sex-determining region Y–related HMG Box 9, and GATA4). Ο ρόλος τους στη ρύθμιση της έκφρασης της AMH έχει μελετηθεί κυρίως στο πλαίσιο της εμφάνισής της στα κύτταρα Sertoli κατά την ανδρική σεξουαλική διαφοροποίηση. Αντίθετα, η αναστολή της έκφρασης της AMH στην εμβρυϊκή ωοθήκη έχει λάβει μικρή προσοχή. Είναι πιθανό ότι η καταστολή της AMH στην εμβρυϊκή ωοθήκη προκαλείται από τους 2 κύριους γενετικούς δρόμους που εμπλέκονται στη διαφοροποίηση των ωοθηκών.
Ρύθμιση από γοναδοτροπίνες
Έχει διεξαχθεί μεγάλος αριθμός μελετών σχετικά με τη σχέση της AMH με την FSH και την LH, τις ορμόνες που εκκρίνονται από τα γοναδοτροπικά κύτταρα της πρόσθιας υπόφυσης υπό τον έλεγχο της GnRH που παράγεται από τους νευρώνες του υποθαλάμου. Σε όλα τα είδη θηλαστικών, η FSH διεγείρει την ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση των ωοθυλακίων και η LH υποστηρίζει την τελική τους ωρίμανση και πυροδοτεί την ωορρηξία. Στην ωοθήκη, τα GC (κοκκιώδη κύτταρα) όλων των αναπτυσσόμενων ωοθυλακίων, συμπεριλαμβανομένων των πρώιμων ωοθυλακίων που είναι ανεξάρτητα από την FSH για την αρχική τους ανάπτυξη, εκφράζουν υποδοχείς FSH. Οι υποδοχείς LH είναι παρόντες στα θηλυκά κύτταρα των πρώιμων ωοθυλακίων, στα GC των ωοθυλακίων και στα ωχρινικά κύτταρα του ωχρού σωματίου. Οι περισσότερες μελέτες αναφέρουν ότι τα επίπεδα AMH και FSH συσχετίζονται αντιστρόφως κατά την ελεγχόμενη διέγερση των ωοθηκών με FSH. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η θεραπεία με FSH διεγείρει την παραγωγή οιστρογόνων, η οποία αναστέλλει την έκφραση της AMH, και επίσης τροποποιεί δραματικά τη σύνθεση της δεξαμενής των ωοθυλακίων, μειώνοντας τον αριθμό των ωοθυλακίων που εκφράζουν περισσότερο την AMH. Είναι πιθανό ότι η θετική επίδραση της FSH στην έκφραση της AMH εξουδετερώνεται από τα οιστρογόνα.
Λίγες μελέτες έχουν ασχοληθεί με τη μοναδική επίδραση της LH στην έκφραση της AMH. In vitro, σε ανθρώπινα ωχρινοποιημένα GC από γυναίκες με φυσιολογική ωορρηξία που καλλιεργήθηκαν χωρίς ανοσοενισχυτικό, η LH βρέθηκε να μην έχει καμία επίδραση τόσο στην έκφραση του AMH mRNA όσο και στην έκφραση πρωτεΐνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου