Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολλά υποσχόμενη στον τομέα της πρόληψης . Οι γιατροί πρέπει να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο σε αυτήν την ευκαιρία βελτίωσης της προληπτικής υγειονομικής περίθαλψης. Αλλά θα πρέπει να παρακολουθείται και να αξιολογείται προσεκτικά από επαγγελματίες υγείας.
Ένα άλλο πλεονέκτημα της τεχνητής νοημοσύνης είναι η ανάπτυξη έξυπνων εργαλείων που διευκολύνουν την καθημερινή ζωή των γιατρών. Αυτά περιλαμβάνουν εργαλεία για ημιαυτόματη τεκμηρίωση, αυτοματοποίηση συνήθων διοικητικών εργασιών, ακόμη και υποστήριξη για ιατρικές συνεντεύξεις, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την κλινική πρακτική . Η απελευθέρωση των γιατρών από καθήκοντα που μπορούν να εκτελέσουν τα ρομπότ θα τους προσφέρει επιπλέον χρόνο. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερο διαθέσιμο χρόνο για τους ασθενείς ή σε περισσότερους ασθενείς που επισκέπτονται ανά συνεδρία κλινικής, ανάλογα με το ποιος αποφασίζει πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτός ο επιπλέον χρόνος. Μια άλλη πιθανή συνέπεια της απελευθέρωσης των γιατρών από ορισμένα καθήκοντα είναι ο κίνδυνος απώλειας κλινικών δεξιοτήτων και η επακόλουθη αδυναμία επίβλεψης της τεχνητής νοημοσύνης. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσαν επίσης να χάσουν την ολιστική άποψη των ασθενών, με λιγότερη ικανότητα να συνδέσουν όλες τις πτυχές του τρόπου ζωής, της προσωπικότητας, της φυσιολογίας και της φαρμακολογίας. Σε κάποιο σημείο, η βελτίωση της ιατρικής αποτελεσματικότητας με την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μεταφραστεί σε διαχωρισμό της ιατρικής νοημοσύνης μεταξύ ανθρώπων και μηχανών, με την αντικατάσταση των γιατρών από υπολογιστές ως πιθανό ακραίο. Η επίγνωση αυτών των κινδύνων από τον ιατρό είναι απαραίτητη για την υποστήριξη της σημασίας της ανθρώπινης εμπειρίας στην τέχνη της ιατρικής.
Τέλος, η έρευνα στην ενδοκρινολογία μπορεί να επιταχυνθεί βαθιά από την τεχνητή νοημοσύνη. Στην κλινική έρευνα, θα χρειαστεί επικύρωση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, με προβλέψιμο αυξημένο φόρτο δοκιμών επικύρωσης. Ωστόσο, τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης δεν αποτελούν μόνο το επίκεντρο της κλινικής έρευνας, αλλά βοηθούν επίσης στη διεξαγωγή κλινικής έρευνας που δεν επικεντρώνεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Η συλλογή κλινικών δεδομένων μπορεί πλέον να υποβοηθηθεί από μηχανές, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί ο χρόνος συλλογής και η δομή των δεδομένων . Η μεταφραστική και η βασική επιστήμη μπορεί επίσης να εξελιχθούν προς τα μεγάλα δεδομένα, ειδικά στον τομέα των omics. Τα omics καταδύονται βαθύτερα, τώρα σε μονοκυτταρικό και χωρικό επίπεδο, με την ανάγκη για τεχνητή νοημοσύνη να ερμηνεύει δεδομένα . Επιπλέον, πολλαπλές μορφές δεδομένων μπορούν τώρα να αφομοιωθούν, δημιουργώντας γνώσεις για την παθοφυσιολογία. Επιπλέον, σε επίπεδο πληθυσμού, η επιδημιολογία εξελίσσεται επίσης με την τεχνητή νοημοσύνη, προς την ενσωμάτωση συνεχώς αυξανόμενων όγκων και τρόπων δεδομένων και την παρακολούθηση αποδεικτικών στοιχείων σε πραγματικό χρόνο .
Συμπερασματικά, η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στην ενδοκρινολογία υπόσχεται ουσιαστική πρόοδο. Σημαντικές αλλαγές θα επηρεάσουν τόσο τους ασθενείς όσο και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Το να είσαι παρευρισκόμενος σε αυτήν την αναπόφευκτη εξέλιξη δεν είναι επιλογή. Λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την τεχνολογική εξέλιξη και τα περίπλοκα νέα οικοσυστήματα που περιβάλλουν αυτήν την ανάπτυξη, η συνεχής εκπαίδευση, μια διεπιστημονική προσέγγιση και η επαγρύπνηση για τη διατήρηση της ανθρώπινης επίβλεψης της ιατρικής εμπειρογνωμοσύνης θα είναι καθοριστικής σημασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου