Η κισπεπτίνη (KP) και η νευροκινίνη Β (NKB) είναι νευροπεπτίδια που επηρεάζουν τον αναπαραγωγικό άξονα μέσω επίδρασης στην απελευθέρωση και παλμική έκκριση γοναδοτροπίνης (GnRH) . Τις τελευταίες δεκαετίες από την ανακάλυψή τους, ένα πλήθος αποδεικτικών στοιχείων έχει θέσει τα θεμέλια για πιθανές θεραπευτικές εφαρμογές. Πέρα από τη λειτουργία της KP στον υποθάλαμο, επίσης εκφράζεται στον πλακούντα, το ήπαρ, το πάγκρεας, τον λιπώδη ιστό, τα οστά και δίνει αφορμή για πολλούς τρόπους έρευνας και χρήσης στην διάγνωση και θεραπεία εγκυμοσύνης, μεταβολικών, ηπατικών, νοσημάτων των οστών και διαταραχών συμπεριφοράς. Ο ρόλος που διαδραμάτισε η NKB στην διέγερση του υποθαλαμικού θερμορρυθμιστικού κέντρου και την εκδήλωση των εξάψεων στην εμμηνόπαυση έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη φαρμάκων που ανταγωνίζονται τη δράση της (μη στεροειδής θεραπευτικός παράγοντας για αυτή την ένδειξη). Επιπλέον, έχει υποστηριχθεί η πιθανή χρήση της για τη θεραπεία διαφόρων αναπαραγωγικών διαταραχών όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, τα ινομυώματα και η ενδομητρίωση.
Η ΚP η ΝΚΒ και η δυνορφίνη (Dyn) εντοπίζονται σε νευρώνες γνωστούς ως KNDy νευρώνες στον τοξοειδή πυρήνα (ARC) του υποθαλάμου που φαίνεται ότι λειτουργούν ως «γεννήτρια παλμών GnRH». Η NKB διαγείρει, ενώ η Dyn αναστέλλει τη δραστηριότητα των νευρώνων KNDy, με αυτόματο/παρακρινό τρόπο για να οδηγήσει σε παλμική απελευθέρωση του KP και, με τη σειρά του, του GnRH. Η παλμική έκκριση GnRH επάγει στη συνέχεια τη σύνθεση και την έκκριση γοναδοτροπινών της υπόφυσης οι οποίες με τη σειρά τους διαγείρουν την παραγωγή στεροειδών του φύλου (οιστρογόνα και τεστοστερόνη) και γαμετογένεση εντός των γονάδων (ωοκύτταρα στις ωοθήκες και σπέρμα στους όρχεις) .
Οι ΚΡ νευρώνες δέχονται σήματα από την περιφέρεια και επηρεάζουν την έκκριση GnRH. Η νευρωνική δραστηριότητα KP, έχει προκαλέσει ενδιαφέρον τόσο για τη θεραπεία όσο και για τη διάγνωση των διαταραχών της εφηβείας και της αναπαραγωγής. H ανακάλυψη του κρίσιμου ρόλου της NKB στη διέγερση του υποθαλάμο/θερμορρυθμιστικού κέντρου είχε ως αποτέλεσμα τη χρήση ουσιών που εμποδίζουν τη δράση της NKB ως θεραπεία για τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης. Καθώς αυτοί οι ανταγωνιστές της δράσης ΝΚΒ εν μέρει καταστέλλουν (αλλά δεν καταργούν) την έκκριση αναπαραγωγικών ορμονών, έχει επίσης προκύψει ότι χρησιμεύουν στη θεραπεία διαταραχών όπως η ενδομητρίωση και τα ινομυώματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου