Η διάγνωση του SIAD απαιτεί κλινική επιβεβαίωση της ευβολαιμικής υποτονικής υπονατριαιμίας Δεδομένης της χαμηλής ευαισθησίας και ειδικότητας μιας φυσικής εξέτασης στην εκτίμηση της κατάστασης του όγκου, οι ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές δίνουν προτεραιότητα στη μέτρηση της ωσμωτικότητας και του νατρίου των ούρων. Μελέτες ούρων που δείχνουν νατριούρηση (νάτριο, >30 mmol ανά λίτρο) και ωσμωτικότητα, >100 mOsm ανά κιλό νερού δείχνουν SIAD. Ωστόσο, η διάγνωση του SIAD απαιτεί τον αποκλεισμό δευτεροπαθούς επινεφριδιακής ανεπάρκειας και σοβαρού υποθυρεοειδισμού. Στην πράξη, οι απαραίτητες εξετάσεις ορού και ούρων για τη διάγνωση συχνά παραλείπονται.
Τα αίτια του SIAD είναι πολυάριθμα .Οι κύριες κατηγορίες αιτίων του SIAD είναι ο καρκίνος (24%), ορισμένα φάρμακα (18%), οι πνευμονικές παθήσεις (11 %) και διαταραχές του ΚΝΣ (9%). Πρόσθετες αιτίες είναι η άσκηση, ο πόνος, το stress, η σοβαρή ναυτία, η μετεγχειρητική κατάσταση και, σπάνια, οι παραλλαγές του γονιδίου που κωδικοποιεί τον υποδοχέα της αγγειοτενσίνης 2 (σε νεφρογόνο SIAD). Συχνά υπάρχουν περισσότερες από μία αιτίες. Τα αντικαταθλιπτικά είναι τα φάρμακα που εμπλέκονται πιο συχνά, ειδικά σε λιποβαρείς ηλικιωμένες γυναίκες. Ο κίνδυνος σε σχέση με τη χρήση αντικαταθλιπτικών έχει αναφερθεί ότι είναι υψηλότερος με τη χρήση εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης και χαμηλότερος με τη μιρταζαπίνη. Καμία αιτία δεν έχει εντοπιστεί στο 17 έως 60% των ασθενών με SIAD, ανάλογα με την έκταση της αξιολόγησης και την ηλικία του ασθενούς (η εμφάνιση είναι μεγαλύτερη μεταξύ των ηλικιωμένων) .
Η αναστροφή της υπονατριαιμίας μετά τη διακοπή ενός φαρμάκου καθιερώνει την αιτιώδη σχέση. Ελλείψει κλινικών διαγνωστικών ενδείξεων, οι ειδικοί συνιστούν γενικά αξονική τομογραφία (CT) κεφαλής και θώρακα. Εάν τα αποτελέσματα της απεικόνισης είναι αρνητικά, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο CT κοιλίας και λεκάνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου