Η Τ3 είναι η δραστική μορφή της θυρεοειδικής ορμόνης και δεσμεύεται στον υποδοχέα ΤRs στον πυρήνα του κυττάρου στόχου για να ξεκινήσει τη δράση της - διαφοροποίηση του κυττάρου, ανάπτυξη και ομοιόσταση. Οι δράσεις της ορμόνης γίνονται με τη μεσολάβηση δύο γονιδίων TRa TRβ, που κωδικοποιούν τρεις πυρηνικούς υποδοχείς, που εκφράζονται σε διαφορετικούς ιστούς. TRa1:κεντρικό νευρικό σύστημα, καρδιακοί και σκελετικοί μύες, TRβ1: ήπαρ και νεφροί, TRβ2: υπόφυση και υποθάλαμος
Οι Τ3 και Τ4 μπαίνουν στο κύτταρο με ενεργή μεταφορά με μεταφορέα μονοκαρβοξυλάσης και άλλων πρωτεϊνών. Τρεις αποϊωδινάσες (D1-3) ρυθμίζουν την διαθεσιμότητα της Τ3 στα κύτταρα στόχους. Το D1 ένζυμο στο ήπαρ και νεφρούς θεωρείται υπεύθυνο για την παραγωγή της μεγαλύτερης ποσότητας Τ3 στην κυκλοφορία. Αν και τα επίπεδα Τ3 διατηρούνται σταθερά λόγω του αρνητικού feedback στην υπόφυση, τα ενδοκυττάρια επίπεδα ποικίλλουν ανάλογα με τη δράση της αποϊωδινάσης.
Ο υποδοχέας TRs είναι στον πυρήνα, εκφράζεται σε όλους τους ιστούς και συμμετέχει σε πολλές φυσιολογικές διαδικασίες όταν ενεργοποιηθεί από την Τ3. Οι TRa και TRβ υποδοχείς δεσμεύονται σε ειδικά DNA thyroid hormone response elements (TREs) που βρίσκονται σε περιοχές των γονιδίων που απαντούν στην Τ3 και ευοδώνουν την δράση της. Ο TRa ευοδώνει δράση στην καρδιά, τα οστά και τον γαστρεντερικό και ελέγχει τον καρδιακό ρυθμό και την θερμορύθμιση, ενώ ο TRβ δρα στο ήπαρ και στον άξονα υποθαλάμου/υπόφυσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου