Η αποτελεσματική θεραπεία της πρωτοπαθούς ωοθηκικής ανεπάρκειας περιλαμβάνει ψυχολογική υποστήριξη, διαχείριση συμπτωμάτων (άγχος και κατάθλιψη), θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT), αντισύλληψη, και υποστήριξη γονιμότητας.
HRT : Ελλείψει αντενδείξεων, η HRT συνιστάται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων καθώς και για την υγεία των οστών και πιθανώς για καρδιαγγειακά οφέλη. Οι κατευθυντήριες οδηγίες περιλαμβάνουν την έναρξη HRT αμέσως μετά τη διάγνωση, τη συνταγογράφηση υψηλότερων δόσεων οιστρογόνων (για να μιμηθούν τα επίπεδα ενδογενών οιστρογόνων σε νεότερες γυναίκες με έμμηνο ρύση) από αυτές που συνιστώνται σε γυναίκες που έχουν φυσική εμμηνόπαυση. Και τη συνέχιση της HRT μέχρι την ηλικία της φυσικής εμμηνόπαυσης, οπότε θα πρέπει να επανεκτιμηθεί η σκοπιμότητα παράτασης της HRT. Συνιστάται η έναρξη θεραπείας με διαδερμική οιστραδιόλη - η οποία είναι βιοχημικά παρόμοια με την ενδογενή οιστραδιόλη και, σε σύγκριση με τις από του στόματος θεραπείες οιστρογόνων, αποφεύγει τον μεταβολισμό πρώτης διόδου από το ήπαρ - σε δόσεις υψηλότερες από αυτές που συνταγογραφούνται στο μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Εναλλακτικά χορηγούνται οιστρογόνα από του στόματος. Ανάλογα με τις προτιμήσεις του ασθενούς, η προστασία του ενδομητρίου μπορεί να παρέχεται με διάφορους τρόπους (θεραπεία με προγεσταγόνο και παρακολούθηση του ενδομητρίου). Για την προστασία του σκελετού και του καρδιαγγειακού συστήματος συνιστάται υγιεινός τρόπος ζωής, ρύθμιση βάρους, άσκηση, ύπνος, διακοπή καπνίσματος, μέτρια χρήση αλκοόλ, πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D, και ρύθμιση αρτηριακής πίεσης, λιπιδίων και γλυκόζης.
Αντισύλληψη : Η HRT δεν παρέχει αντισύλληψη και οι γυναίκες με πρωτοπαθή ωοθηκική ανεπάρκεια θα πρέπει να ενημερώνονται ότι διαλείπουσα ωορρηξία έχει αναφερθεί ότι συμβαίνει στο 50 έως 75% των γυναικών με τη διαταραχή, με επιστροφή εμμήνου ρύσεως στο 25 έως 50% και εγκυμοσύνη στο 5 έως 10%. Δεδομένου ότι μπορεί να συμβεί απροσδόκητη ωορρηξία και γονιμότητα πριν από την επανέναρξη της εμμήνου ρύσεως, συνιστάται η συνεχής αντισύλληψη εάν δεν είναι επιθυμητή εγκυμοσύνη.
Απώλεια γονιμότητας : Σε γυναίκες για τις οποίες η σύλληψη είναι προτεραιότητα, θα πρέπει να ελέγχεται το αποθεματικό των ωοθηκών - ορμόνη ΑΜΗ και αριθμός ωοθυλακίων του άντρου - για την αξιολόγηση της πιθανότητας γονιμότητας τη στιγμή της διάγνωσης και την παραπομπή σε ειδικό γονιμότητας. Η πιθανότητα γονιμότητας είναι χαμηλή οπότε συστήνεται επίσης υιοθεσία ή ξένο ωάριο. Επίσης σε επαρκή αριθμό ωοθυλακίων συστήνεται εξωσωματική γονιμοποίηση αλλά σε γυναίκες που η διάγνωση γίνεται έγκαιρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου