Προ εγκυμοσύνης : οι γυναίκες πρέπει να ενημερώνονται από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για τους κινδύνους της παχυσαρκίας, συμπεριλαμβανομένης της υπογονιμότητας, και τα οφέλη της απώλειας βάρους πριν από την εγκυμοσύνη (π.χ. μειωμένοι κίνδυνοι αποβολής, προεκλαμψίας και διαβήτη κύησης) και μακροπρόθεσμα (π.χ. μειωμένοι κίνδυνοι υπέρτασης, υπνικής άπνοιας, καρδιακής νόσου και διαβήτη). Συστάσεις για παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και στην απώλεια βάρους. Οι γυναίκες με χρόνιες παθήσεις μπορεί να χρειαστούν παραπομπή για εξειδικευμένη φροντίδα και θεραπεία. Οι γυναίκες που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα φυλλικού οξέος καθημερινά, ξεκινώντας πριν από τη σύλληψη.
Προ τοκετού : το ΒΜΙ χρησιμεύει ως βάση για την προσαρμογή της συμβουλευτικής σχετικά με τη δίαιτα και την άσκηση και τη συζήτηση των πραγματικών και κατάλληλων ορίων αύξησης βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες. Οι περισσότερες γυναίκες χρειάζονται πρόσθετες θερμίδες κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο για να υποστηρίξουν τις μεταβολικές απαιτήσεις της εγκυμοσύνης. Είναι η σπλαχνική παχυσαρκία που συσχετίζεται πιο έντονα με τις δυσμενείς μεταβολικές εκβάσεις. Η υπερβολική αύξηση βάρους νωρίς στην εγκυμοσύνη προβλέπει τη συνολική υπερβολική αύξηση βάρους κατά την κύηση. Συνιστάται η τακτική άσκηση, με 150 λεπτά την εβδομάδα ή 20-30 λεπτά την ημέρα μέτριας έντασης. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για υψηλή αρτηριακή πίεση, πρωτεϊνουρία, κατάθλιψη, χρήση ουσιών και αποφρακτική άπνοια ύπνου συνιστάται νωρίς στην εγκυμοσύνη. Ο έλεγχος για διαβήτη τύπου 2 προ κύησης στην αρχική προγεννητική επίσκεψη, και δοκιμασία πρόκλησης γλυκόζης στις 24-28 εβδομάδες κύησης για διαβήτη εάν ο αρχικός έλεγχος είναι φυσιολογικός. Η αρχική θεραπεία του ήπιου διαβήτη κύησης είναι μια απλή δίαιτα με ελεγχόμενη πρόσληψη ζάχαρης, υδατανθράκων και κορεσμένων λιπαρών και άσκηση χαμηλής έντασης. Ειδικά σε ΒΜΙ > 35 μπορεί να λαμβάνουν τουλάχιστον 75 mg ασπιρίνης ημερησίως από τη 12η εβδομάδα κύησης έως τη γέννηση του μωρού προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος προεκλαμψίας. Προτείνονται υπερηχογραφικές εκτιμήσεις στα 14-16η εβδομάδα κύησης για πρώιμη ανατομία, στις 20-22 εβδομάδες για τη συνήθη μορφολογική εκτίμηση, στις 28-32 εβδομάδες για να βοηθήσει στην ανίχνευση περιορισμού της εμβρυϊκής ανάπτυξης όψιμης έναρξης, και οποιαδήποτε στιγμή στο τρίτο τρίμηνο για υπερβολική εμβρυϊκή ανάπτυξη.
Τοκετός : ο τύπος τοκετού, οι προτιμήσεις θηλασμού και οι ειδικές ρυθμίσεις για τον τοκετό και τη διαχείριση του τοκετού θα πρέπει να συζητούνται 1-2 μήνες πριν από τον τοκετό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου