Το ενδιαφέρον για έναν πιθανό ρόλο της βιταμίνης D στην πρόληψη ή τη θεραπεία οξειών αναπνευστικών λοιμώξεων χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930, όταν το μουρουνέλαιο ερευνήθηκε σε σχέση με το κοινό κρυολόγημα. Μετα-αναλύσεις τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών που διεξήχθησαν από το 2007-2020 αποκαλύπτουν προστατευτικές επιδράσεις της βιταμίνης D έναντι οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων, αν και αυτές οι επιδράσεις ήταν μέτριου μεγέθους. Η εντυπωσιακή επικάλυψη μεταξύ παραγόντων κινδύνου για σοβαρή COVID-19 και ανεπάρκειας βιταμίνης D , συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, της μεγαλύτερης ηλικίας και της μαύρης ή ασιατικής καταγωγής, οδήγησε ορισμένους ερευνητές να υποθέσουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D θα μπορούσαν να υπόσχονται πολλά ως προληπτικός ή θεραπευτικός παράγοντας για τον COVID-19.
Υπάρχουν καλοί λόγοι να υποθέσουμε ότι η βιταμίνη D ρυθμίζει ευνοϊκά τις αποκρίσεις του ξενιστή στο σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο κοροναϊού 2 (SARS-CoV-2), τόσο στην πρώιμη ιαιμική όσο και στη μεταγενέστερη υπερφλεγμονώδη φάση του COVID-19. Οι μεταβολίτες της βιταμίνης D είναι από καιρό γνωστό ότι υποστηρίζουν μηχανισμούς δράσης κατά των ιών, συμπεριλαμβανομένης της επαγωγής αντιμικροβιακών πεπτιδίων και της αυτοφαγίας. Μια μελέτη για αντιική δράση έχει αναφέρει ανασταλτική επίδραση του ενεργού μεταβολίτη βιταμίνης D 1,25-διυδροξυβιταμίνη D ( η στεροειδής ορμόνη και ο βιολογικά ενεργός μεταβολίτης της βιταμίνης D) σε ανθρώπινα ρινικά επιθηλιακά κύτταρα μολυσμένα με SARS-CoV-2. Η βιταμίνη D έχει επίσης αποδειχθεί ότι ρυθμίζει τις ανοσοπαθολογικές φλεγμονώδεις αποκρίσεις στο πλαίσιο άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού. Το εύρημα ότι αυτές οι επιδράσεις προκλήθηκαν μέσω ρύθμισης του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης (RAS) σε ένα ζωικό μοντέλο έχει ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο του σοβαρού COVID-19, όπου η υπερενεργοποίηση του RAS σχετίζεται με κακή πρόγνωση.
Οι επιδημιολογικές μελέτες που διερευνούν τις σχέσεις μεταξύ των κυκλοφορούντων επιπέδων της 25-υδροξυβιταμίνης D (25[OH]D, του βιοδείκτη της κατάστασης της βιταμίνης D) και της επίπτωσης και της σοβαρότητας του COVID-19 είναι επί του παρόντος περιορισμένες σε αριθμό. Οι χαμηλότερες συγκεντρώσεις 25(OH)D στην κυκλοφορία έχουν αναφερθεί ότι συσχετίζονται με την ευαισθησία στην SARS-CoV-2 λοίμωξη και τη βαρύτητα του COVID-19. Πρόσφατα, φάνηκε ότι οι ασθένειες των αεραγωγών συνδέονται με τον απορυθμισμένο μεταβολισμό της βιταμίνης D, αυξάνοντας την πιθανότητα να προκύψει ανεπάρκεια βιταμίνης D ως συνέπεια πνευμονικής φλεγμονής. Βεβαίως απαιτούνται επιπλέον τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές συμπληρωμάτων βιταμίνης D για την πρόληψη και τη θεραπεία του COVID-19.
Ένας αριθμός νοσοκομειακών δοκιμών θεραπείας έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, αλλά είναι δύσκολο να δοθεί οδηγία για τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D σε σοβαρή μορφή COVID-19 για δύο λόγους. Πρώτον, οι ασθενείς τείνουν να προσέρχονται στο νοσοκομείο στο υπερφλεγμονώδες στάδιο της νόσου, επομένως μπορεί να είναι πολύ αργά για να επωφεληθούν από τυχόν αντιικά αποτελέσματα που προκαλούνται από τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D. Δεύτερον, θα μπορούσε να είναι δύσκολο να φανεί η επίδραση ενός μικροθρεπτικού συστατικού πέρα από τη δεξαμεθαζόνη, η οποία έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις δράσεις και τώρα είναι η πρώτη γραμμή φροντίδας σε σοβαρές ασθένειες. Η πρόληψη της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αντιπροσωπεύει επίσης έναν φιλόδοξο στόχο, δεδομένης της εξαιρετικά μολυσματικής φύσης του παθογόνου.
Οι οδηγίες για την ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D, οι οποίες κυμαίνονται από 400 IU/ημέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο έως 600–800 IU/ημέρα στις ΗΠΑ βασίζονται στα οφέλη της βιταμίνης D για την υγεία των οστών και των μυών, αλλά υπάρχει πιθανότητα η εφαρμογή τους να μειώσει επίσης τον αντίκτυπο του COVID-19 σε πληθυσμούς όπου η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι διαδεδομένη. Δεν υπάρχει τίποτα να χάσουμε από την εφαρμογή τους, και ενδεχομένως πολλά να κερδίσουμε.