Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ασθένεια αρχαία που ήταν θανατηφόρα μέχρι να γίνει διαθέσιμη η ινσουλίνη. Η περιγραφή των συμπτωμάτων του διαβήτη μπορεί να βρεθεί σε αρχαία χειρόγραφα από την Αίγυπτο, την Κίνα και την Ινδία και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε όλους τους πολιτισμούς υπήρχαν διαβητικοί ασθενείς. Μια υπερβολική δίψα που σχετίζεται με αυξημένη ούρηση, υπερβολική πείνα και γλυκιά γεύση ούρων δεν θα μπορούσε ενδεχομένως να αγνοηθεί από τους επιφανείς γιατρούς της αρχαιότητας. Το 2019 η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη ανέφερε ότι 463 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο (1 στους 11) είχαν διαβήτη .
Το παλαιότερο γνωστό χειρόγραφο στο οποίο αναφέρθηκαν τα συμπτώματα του διαβήτη είναι ένας πάπυρος που χρονολογείται από το 1550 π.Χ. που βρέθηκε σε σαρκοφάγο στο Λούξορ, που πωλήθηκε στον Τζορτζ Μόριτς Έμπερς, Γερμανό καθηγητή αρχαιολογίας, το 1872 . Τώρα φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Λειψίας. Περιγράφει διάφορες ασθένειες και πιθανές θεραπείες και αναφέρεται σε συνταγές για υπερβολική ούρηση. Τα ιατρικά βιβλία Charaka και Susruta της Ινδουιστικής Ιατρικής (1000-500 π.Χ.) αναφέρουν «μια γλυκιά γεύση στα ούρα» σε ορισμένες διαταραχές της ούρησης. Στην κινεζική ιατρική, αναφέρεται επίσης μεταξύ των σημείων «Xiao-Ke» ή «δίψας που εισέρχεται στα ούρα», ενός γλυκού ούρου που προσελκύει τα σκυλιά (500 π.Χ.) . Μέχρι τον 18ο αιώνα, η προσέλκυση μυρμηγκιών, μυγών και μελισσών στα γλυκά ούρα ήταν μια βιολογική δοκιμή για τον εντοπισμό της παρουσίας ζάχαρης στα ούρα και το αίμα.
Ο όρος διαβήτης προέρχεται από τον Έλληνα ιατρό Δημήτριο από την Απάμεια (3ος αιώνας π.Χ.) που αναφέρεται σε μεγάλη ποσότητα νερού που διέρχεται από το σώμα . Ο Έλληνας Ρούφος της Εφέσου (τέλη 1ου έως αρχές 2ου αιώνα μ.Χ.) χρησιμοποίησε τη λέξη «πάγκρεας» σε σχέση με τη σαρκώδη δομή του οργάνου . Η πρώτη ακριβής περιγραφή των συμπτωμάτων του διαβήτη έγινε από τον Αρεταίο Καππαδόκη (81-138 μ.Χ.) (3). Ο Avicenna, ένας διάσημος γιατρός στην Περσία (980-1037 μ.Χ.) στο σημαντικό ιατρικό του βιβλίο, το Canon, περιέγραψε επίσης λεπτομερώς τα συμπτώματα των διαβητικών ασθενών (υπερβολική δίψα και συχνή ούρηση) που σχετίζονται με νεφρική δυσλειτουργία.
Ως αποτέλεσμα, κατά τον Μεσαίωνα και μέχρι τον 17ο αιώνα, ο διαβήτης θεωρήθηκε κυρίως ως ασθένεια των νεφρών και της ουροδόχου κύστης.
Ο Thomas Willis (1621-1675), ο γιατρός του Βασιλιά Κάρολου Α της Αγγλίας και διακεκριμένος νευροπαθολόγος, είναι πιθανώς ο πρώτος που έκανε διάκριση μεταξύ του σακχαρώδους διαβήτη σε σχέση με τη γλυκιά γεύση των ούρων και άλλες μορφές διαβήτη . Το 1776, ο Μάθιου Ντόμπσον (1732-1784), Άγγλος γιατρός και πειραματικός φυσιολόγος, έδειξε ότι η γλυκιά γεύση οφείλεται στην παρουσία σακχάρων ικανών να ζυμωθούν . Διαπίστωσε επίσης ότι όχι μόνο τα ούρα αλλά το αίμα περιείχαν ζάχαρη. Ο John Rollo (1750-1809), ένας Σκωτσέζος στρατιωτικός χειρουργός στο Βασιλικό Πυροβολικό , στις σημειώσεις του στα τέλη του 18ου αιώνα, πρότεινε την πρώτη δίαιτα με περιορισμό των υδατανθράκων σε διαβητικούς ασθενείς. Πίστευε ότι ο διαβήτης ήταν μια ταλαιπωρία του στομάχου.
Η ανακάλυψη μιας ουσίας που ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ήταν μια μακρά επιστημονική διαδικασία. Τις νησίδες του παγκρέατος ανακάλυψε ο Langerhans το 1869, οδηγώντας στο εμβληματικό πείραμα των Minkowski και von Mering το 1889 στο Στρασβούργο που έδειξαν ότι η παγκρεατεκτομή σε σκύλο προκάλεσε πολυουρία και σακχαρώδη διαβήτη.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων 20 ετών, εκχυλίσματα παγκρέατος ζώων που μείωσαν τη γλυκόζη στο αίμα σε σκύλους με παγκρεατεκτομή ελήφθησαν από έναν αριθμό ερευνητών, αλλά κανένα από αυτά τα εκχυλίσματα δεν ήταν κατάλληλο για χορήγηση από τον άνθρωπο λόγω τοξικότητας.Ο καθαρισμός της ινσουλίνης βελτιώθηκε το 1921 από τους Frederick Banting, John Macleod, Charles Best και James Collip στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και οι πρώτοι ασθενείς αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς το 1922. Το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής απονεμήθηκε στους Frederick Banting και John Macleod το 1923 "για την ανακάλυψη της ινσουλίνης". Στα 32 του, ο Banting παραμένει ο νεότερος βραβευμένος με αυτό το βραβείο. Η ταχεία κλινική εφαρμογή του ήταν σαφώς καθοριστικός παράγοντας στην απονομή.Η απόκτηση μεγάλων ποσοτήτων καθαρισμένης ινσουλίνης, ενώ ήταν δύσκολη, προχώρησε γρήγορα για βιομηχανική παραγωγή. Η διαθεσιμότητα της ινσουλίνης άνοιξε το δρόμο για σημαντικές εξελίξεις στη βασική έρευνα, αλλά αυτή η πρόοδος ήταν πολύ πιο αργή από τις κλινικές εφαρμογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου