Πριν από 100 χρόνια - στις 27 Ιουλίου 1921 - δύο νέοι ερευνητές στον Καναδά, ο Frederick Banting και ο Charles Best, απομόνωσαν την ορμόνη ινσουλίνη. Μέσα σε μήνες, οι δόσεις άρχισαν να φτάνουν στους ασθενείς. Το 1923, οι συνεργαζόμενοι εφευρέτες πούλησαν το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ινσουλίνης στο πανεπιστήμιό τους για $ 1 ο καθένας, με στόχο τη διατήρηση της θεραπείας προσιτής και προσβάσιμης για όλους. Οι αφηγήσεις συχνά απεικονίζουν γραμμικά χρονοδιαγράμματα της επιστημονικής προόδου που εκτείνονται μέχρι σήμερα: συσκευές παρακολούθησης γλυκόζης, μικροσκοπικές αντλίες ινσουλίνης, ανάλογα ινσουλίνης, υπόσχεση του βιονικού παγκρέατος και πολυάριθμες θεραπευτικές ουσίες που έχουν αυξήσει εξαιρετικά τις πιθανότητες επιβίωσης.
Στη δεκαετία του 1920, το ίδρυμα Ροκφέλερ ξεκίνησε ένα φιλανθρωπικό πρόγραμμα για την παροχή ινσουλίνης σε ορισμένα νοσοκομεία της Βόρειας Αμερικής. Εκείνη την εποχή, το Διεθνές Συμβούλιο Υγείας του ιδρύματος λειτουργούσε εκτεταμένα παγκόσμια προγράμματα για διάφορες μολυσματικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της ελονοσίας, της φυματίωσης και των παρασιτώσεων.
Η ανακάλυψη της ινσουλίνης άλλαξε βαθιά τη ζωή των ανθρώπων που είχαν πρόσβαση σε αυτήν - αλλά και τη ζωή των ανθρώπων που δεν είχαν. Είναι ένα πράγμα να ζεις με μια κατάσταση για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία και είναι άλλο να ζεις με τη γνώση ότι η σωτήρια θεραπεία υπάρχει αλλά είναι απρόσιτη.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι σχεδόν μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως έχουν διαβήτη, και περίπου το 10% αυτών τύπου 1. Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 τελικά βασίζονται επίσης στην ινσουλίνη - ειδικά όταν αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες συχνά προκαλούνται από δεκαετίες καθυστερημένη διάγνωση και θεραπεία. Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη εκτιμά ότι περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από διαβήτη κάθε χρόνο, και ακόμη και οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις θνησιμότητας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) είναι εκπληκτικές. Παρόλο που πολλοί πιστεύουν ότι τα ποσοστά διαβήτη τύπου 1 είναι χαμηλότερα εκτός Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης, άλλοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει τρόπος να εκτιμηθεί αυτό, εφόσον οι σχετικοί θάνατοι σε μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου δεν διαγιγνώσκονται και δεν καταμετρώνται επαρκώς. Οι παγκόσμιες ανισότητες γίνονται πιο έντονες από την έλλειψη πρόσβασης στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και τις ανεκπλήρωτες ανάγκες σε ινσουλίνη σε πολλές περιοχές. Η μακροχρόνια έλλειψη διεθνούς ενδιαφέροντος για τον διαβήτη συνέβαλε σε αυτά τα τεράστια κενά δεδομένων.
Ενώ οι προσπάθειες αντιμετώπισης του διαβήτη αγνοούνταν σε παγκόσμιο επίπεδο, το HIV/AIDS εμφανίστηκε και μετατράπηκε αργά σε μια ασθένεια που επιβιώνει σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, σε μεγάλο μέρος του κόσμου, η ινσουλίνη παραμένει δυσκολότερη από τα αντιρετροϊκά φάρμακα . Δεκαετίες
παγκόσμιας παραμέλησης, με άλλα λόγια, έπαιξαν ρόλο στην ενίσχυση των
αριθμών των περιπτώσεων διαβήτη σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια το κίνημα insulin4all κερδίζει έδαφος.
Η ινσουλίνη αναγνωρίστηκε νομικά ως βιολογικό φάρμακο το 2020, γεγονός που αύξησε τις ελπίδες ότι οι τιμές του φαρμάκου θα γίνουν πιο λογικές. Ωστόσο, οι ασθενείς παγκοσμίως έχουν αναφέρει νέα επίπεδα δυσκολίας στη διαχείριση του διαβήτη κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
Αυτή η επέτειος των 100 χρόνων είναι η ευκαιρία να σταθούμε και να προγραμματίσουμε τα επόμενα 100 χρόνια. Και αφήνει ένα ερώτημα : πως μπορούμε να τιμήσουμε το θαύμα της επιβίωσης, όπου άνθρωποι με διαβήτη ζουν και εργάζονται και δημιουργούν καθημερινά ενώ διαμορφώνουν ένα μέλλον στο οποίο τα θαύματα δεν θα απαιτούνται για την επιβίωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου