Ομάδες μειονοτήτων αντιμετωπίζουν δυσανάλογα βάρη λοιμώξεων, νοσηλείας και θανάτων από το SARS-CoV-2 (Covid-19). Αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβαση στην υγεία και στις κοινωνικές υπηρεσίες καθώς και σε προσιτές, υγιεινές τροφές. Αυτές οι έντονες εκδηλώσεις ανισοτήτων στην υγεία έχουν προκύψει μετά από ένα σύνολο στοιχείων που συνδέουν την παχυσαρκία και τις χρόνιες παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις - καταστάσεις που επηρεάζουν δυσανάλογα τους μειονεκτούντες πληθυσμούς - με σοβαρά αποτελέσματα από το Covid-19.
Μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και χαμηλή σε ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα με πολλές θερμίδες, είναι απαραίτητη για την υγεία. Η ικανότητα να τρώμε μια υγιεινή διατροφή καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την πρόσβαση κάποιου σε προσιτές, υγιεινές τροφές - συνέπεια των συνθηκών και του περιβάλλοντος στο οποίο ζει κάποιος. Τα άτομα που βιώνουν τροφική ανασφάλεια μπορεί να έχουν κατά κύριο λόγο πρόσβαση σε επεξεργασμένα τρόφιμα χαμηλού κόστους. Τα εμπόδια στην πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας, θρεπτικά τρόφιμα, με τη σειρά τους, είναι σημαντικοί παράγοντες στον δείκτη μάζας σώματος των ανθρώπων. Ο συνολικός επιπολασμός της παχυσαρκίας στους ενήλικες είναι υψηλός. Η παχυσαρκία, με τη σειρά της, συνδέεται με πολλές χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη - καταστάσεις που συμβάλλουν σημαντικά στη θνησιμότητα.
Αρκετοί παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί μπορεί να εξηγήσουν την αυξημένη μολυσματικότητα του Covid-19 σε ασθενείς με παχυσαρκία. Η παχυσαρκία είναι μια κατάσταση χρόνιας, συστηματικής φλεγμονής χαμηλού βαθμού, η οποία μπορεί να προδιαθέσει τους ασθενείς στο χαρακτηριστικό της «κυτοκινικής καταιγίδας» του σοβαρού Covid-19. Ο λιπώδης ιστός μπορεί να χρησιμεύσει ως δεξαμενή για το SARS-CoV-2 που έτσι διαιωνίζει την εξάπλωση σε άλλα όργανα. Επίσης υπάρχει αμφίδρομη σχέση μεταξύ του Covid-19 και του διαβήτη. Από τη μία πλευρά, ο διαβήτης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρού Covid-19. Από την άλλη πλευρά, ο νέος διαβήτης και σοβαρές μεταβολικές επιπλοκές του προϋπάρχοντος διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της διαβητικής κετοξέωσης έχουν παρατηρηθεί σε ασθενείς με Covid-19. Σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο κοροναϊού 2 (SARS-CoV-2), ο ιός που προκαλεί το Covid-19, συνδέεται με υποδοχείς ενζύμου μετατροπής αγγειοτενσίνης 2 (ACE2), οι οποίοι εκφράζονται σε βασικά μεταβολικά όργανα και ιστούς, συμπεριλαμβανομένων των παγκρεατικών β κυττάρων, του λιπώδους ιστού, το λεπτό έντερο και τα νεφρά. Έτσι, είναι λογικό ότι το SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει πλειοτροπικές μεταβολές του μεταβολισμού της γλυκόζης που θα μπορούσαν να περιπλέξουν την παθοφυσιολογία του προϋπάρχοντος διαβήτη ή να οδηγήσουν σε νέους μηχανισμούς νόσου. Σε ασθενείς με προϋπάρχοντα διαβήτη, το Covid-19 αλλάζει την υποκείμενη παθοφυσιολογία και το φυσικό ιστορικό της νόσου; Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις για την ενημέρωση της άμεσης κλινικής περίθαλψης, την παρακολούθηση και την παρακολούθηση των προσβεβλημένων ασθενών αποτελεί προτεραιότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου